Доступність посилання

ТОП новини

Козацький кінний театр як туристична цікавинка


Луганськ – На Луганщині не забувають славне козацьке минуле і використовують його у туристичних цілях. Уже кілька років своєрідною візитівкою області є козацький кінний театр, чи не єдиний в Україні. Втім, у планах натхненика театру не лише розважати публіку, а й лікувати дітей із допомогою коней.

Створити козацький кінний театр на Луганщині, у селищі Міловому, сам Бог велів, каже його засновник, місцевий фермер Юрій Гарбуз.

Адже в 17–18 століттях північна частина Луганщини входила до Слобідської України, де розташовувалося п’ять козацьких полків. Тоді Дике поле прихистило багатьох переселенців та утікачів з інших територій.

А в Міловському районі на початку 19 століття заснований і нині діє Стрілецький кінний завод.

«Ну, скажімо, я сам любитель коней. Навколо цього зібралися хлопці-козаки. Це було ще у 1999 році, і ми створили кінний театр», – каже Юрій Гарбуз. Далися взнаки безмежна любов до коней і козацьке коріння чоловіка.

Трохи екзотики для більшої популярності

Згодом театр перейшов в обласну комунальну власність. Зараз він – одна з цікавинок Міловського району і загалом Луганщини.

Знають його і за межами України; зокрема, трупа виступала у Словаччині. Любов публіки здобувають 24 актори – 13 людей і 11 коней.

Також у складі – один поні і один верблюд. Керівництво колективу вирішило, що трохи екзотики не завадить: козак на поні і бусурманин на верблюді. До того ж верблюд користується великою популярністю у малечі.

Особливий попит театр має на свята, коли гастролює або сам приймає гостей.

«Туристичні фірми везуть нам людей, які у нас відпочивають, дивляться виставу, їдять, – розповідає директор колективу Людмила Кучугура. – Дев’ятого травня у нас було сто чоловік, восьмого травня п’ятдесят, першого, другого, та третього у нас було триста чоловік».

Плани на майбутнє

Основоположник театру Юрій Гарбуз зараз створює й козацький хутір із інфраструктурою 17 століття.

Він каже, що в такому собі музеї просто неба навіть працюватиме кузня.

А ще у планах ентузіаста – лікувати дітей, хворих на дитячий церебральний параліч, за допомогою верхової їзди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG