Доступність посилання

ТОП новини

Демаркація українсько-російського кордону: море проблем


(архівна фотографія)
(архівна фотографія)

Київ – Підписання угоди про демаркацію державного кордону між Україною і Росією на суходолі експерти вважають найважливішим результатом візиту до Києва президента Росії Дмитра Медведєва. Водночас багато проблем залишається у визначенні морського кордону. Дипломати говорять, що до розв’язання суперечностей у цій сфері ще далеко.

Розмежування кордонів між Україною і Росією гальмувалося понад 10 років. Голова Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін пов’язує прогрес у цьому питанні з загальним поліпшенням українсько-російських відносин.

«Десять років неможливо було підписати і оформити кордон, а це найпринциповіша умова для руху України до Європи. Я вважаю, що внесок Президента Януковича в цьому питанні дуже значний, це дуже важливий крок вперед у зміцненні незалежності України», – зауважив Сергій Льовочкін.

Морський вузол

Міністр закордонних справ опозиційного уряду Борис Тарасюк наголошує, що процес визначення кордонів двох країн гальмувала саме Росія. «Так само, як на російській стороні лежить вина за відсутність прогресу в переговорах щодо делімітації морських просторів. Саме російська сторона поставила абсолютно неприйнятні умови щодо перегляду державного кордону в Керченській протоці», – нагадує Тарасюк.

Керівник президентської Адміністрації Сергій Льовочкін назвав «качкою» заяви опозиції про те, що в процесі узгодження морських кордонів Україна може поступитися частиною своєї території, приміром, пам’ятним ще з 2003 року островом Тузла.

Перший міністр закордонних справ незалежної України Анатолій Зленко також вважає, що про територіальні втрати вірогідно не йдеться. «Я не думаю, що Україна піде на поступки, щоб задовольнити чиїсь інтереси за рахунок своєї власної території, – каже він. – На 90 відсотків переконаний, що цього не станеться».

Інформація – з дипломатичних кулуарів

Вочевидь, до виникнення таких підозр призводить те, що жодних подробиць переговорів між Президентами Януковичем і Медведєвим досі не оприлюднено. Навіть дипломат Анатолій Зленко дізнався про зміст угоди про демаркацію кордонів у кулуарному режимі. «Я її не бачив, але мені її вчора по телефону зачитали», – розповів Зленко.

На вимогу опозиції представники уряду в п’ятницю обіцяють розкрити зміст підписаних документів між Президентами України і Росії. З інформацією перед депутатами має виступити міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG