Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ звітує про новий курс


Костянтин Грищенко
Костянтин Грищенко

Костянтин Грищенко заперечив у парламенті наміри віддати Росії газотранспортну систему і Керченську протоку

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заперечує офіційні переговори між Україною й Росією щодо об’єднання їхніх газотранспортних систем. Про це він сказав у Верховній Раді, відповідаючи на запитання депутатів про підписані 17–18 травня угоди України й Росії.

«У рамках контактів між відповідними урядовими структурами України та Російської Федерації триває обговорення питання про максимально ефективне використання української ГТС, яку ніхто нікому не має наміру передавати. Жодної конкретної угоди на сьогодні не існує», – сказав Грищенко.

Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв раніше виступав за передачу ГТС у концесію газотранспортному консорціумові, власниками якого, на його думку, мали б стати Україна, Росія і Європейський Союз.

Київ і Москва розглянуть делімітацію Керченської протоки в червні – МЗС

Україна й Росія розглянуть делімітацію українсько-російського кордону в Керченській протоці наступного місяця, повідомив також Грищенко.

За його словами, Україна на цих переговорах буде намагатися домогтися визнання Росією міжреспубліканського адміністративного кордону часів СРСР у Керченській протоці як міждержавного.

Україна наполягає на тому, що кордон із Росією в Керченській протоці має бути встановлений у межах, визначених у період СРСР.

17 травня Україна й Росія домовилися про демаркацію (позначення на місцевості) сухопутного кордону між ними, тим часом морський кордон досі не делімітований (не визначений на мапах).

Україна не пов’язує вступ до ЄС із членством у НАТО – керівник МЗС

Україна може стати членом Європейського Союзу, не вступаючи до НАТО, заявив Костянтин Грищенко.

«Є цілком очевидні приклади вступу нейтральних позаблокових країн, які не є членами НАТО, до Європейського Союзу. Це не є юридичною передумовою, це не є політичною передумовою, вона жодного разу жодним політиком при владі країн-членів Європейського Союзу не висувалася», – сказав міністр.

За його словами, головним викликом України в інтеграції до Євросоюзу є приведення до європейських стандартів українського законодавства, а також проведення правової реформи.

Як заявив міністр, коли чинна влада проголошувала політику щодо Євросоюзу, вона виходила з фактичного положення України як позаблокової держави.

Із 27 країн, що є нині членами ЄС, 21 є також членом НАТО; всі вони вступили до Північноатлантичного союзу раніше, ніж до Європейського Союзу чи його попередників.

Усі 10 країн Східної Європи, колишніх соціалістичних чи радянських, які стали членами ЄС від 2004 року, вступали до Євросоюзу вже як члени НАТО.

Водночас цей принцип не затверджений у жодному документі.

Україна планує приєднатися до «Єврогазу» і веде переговори – Грищенко

Україна має намір приєднатися до європейської асоціації «Єврогаз» і веде відповідні переговори з комісаром Європейського Союзу з енергетичних питань Ґюнтером Еттінґером, заявив Костянтин Грищенко.

«Це потужна структура, яка відповідає за безліч питань у цій сфері. У нас триває дуже дієвий активний діалог із комісаром з питань енергетики Євросоюзу», – сказав міністр закордонних справ, відповідаючи на запитання народних депутатів у Верховній Раді.

За його словами, наразі Україна в переговорному процесі шукає формулу, яка дала б відповідь на запитання, «де є баланс інтересів постачальника газу – Росії, і, можливо, Середньої Азії, – України як держави-транзитера і держав-членів Європейського Союзу як споживачів газу».

«Є кілька вимірів. Є вимір наших відносин із Євросоюзом як зі структурою, є наш вимір двосторонніх відносин із кожною з держав-споживачів газу, який транспортується через нашу територію, і є вимір нашого діалогу з кожною з компаній, які забезпечують безпечне споживання газу в Європу», – сказав міністр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG