Доступність посилання

ТОП новини

Гілларі Клінтон хоче збалансувати Віктора Януковича? (світова преса)


Прага – У світовій пресі інформують про можливі наслідки запланованого офіційного візиту до Києва держсекретаря США Гілларі Клінтон. Деякі оглядачі не виключають, що у Білому Домі занепокоєні послабленням свого впливу на пострадянському просторі та перспективою остаточного втягування України у сферу інтересів Росії. Газети також звертають увагу на труднощі в українській опозиції та ослаблення фракції БЮТ у парламенті України.

За інформацією Американсько-української ділової ради, USUBS, держсекретар США Гілларі Клінтон відвідає Київ з офіційним візитом 4-5 липня і проведе переговори з Президентом України Віктором Януковичем та главою МЗС Костянтином Грищенком. Відзначено також, що Клінтон прибуде до столиці України після участі у Форумі співтовариства демократій у Кракові. Це буде її четвертий візит до України. Тут також наголошено, що Гілларі Клінтон вже упродовж понад 15 років виступає активним учасником зміцнення співпраці між США та Україною. У цьому чималу ролі відіграє американка українського походження Мелані Вервір, яка нині є послом США з особливих доручень у глобальних справах з проблем жінок і близьким соратником держсекретаря Клінтон. Американсько-українська ділова рада також інформує, що Гілларі Клінтон проведе в Києві зустріч з американськими фірмами та інвесторами в Києві.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що майбутній візит Гілларі Клінтон до Києва означає підготовку з боку США «викрадення України» із зони посиленого впливу Росії. Автор статті Тетяна Івженко не виключає, що символізм приїзду Клінтон до столиці України саме в День незалежності США підкреслює наміри Вашингтона «повернути Україну в зону американського впливу». Тут також ідеться про ймовірне занепокоєння американців активізацією російської ФСБ на українських теренах та згортанням співпраці СБУ із спецслужбами на Заході. Експерти наголосили російському виданню, що майбутній візит Гілларі Клінтон до Києва означатиме своєрідне збалансування владою Януковича своєї зовнішньої політики.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» інформує про нарощування дочірньою британською енергетичною компанією «Реґал Петролеум» свого газо- і нафтовидобутку в Україні і про введення нею нових нафтовидобувних потужностей на українських теренах. Зокрема нова нафтосвердловина «Реґал Петролеум» в Україні почала давати до 1400 барелів нафти у день, що значно перевищило очікування.

Чеська «Лідове новіни» вражена тим, що депутат Блоку Юлії Тимошенко в українській Верховній Раді Іван Денькович упродовж чотирьох днів тричі міняв свою політичну орієнтацію. 1 червня він заявив, що переходить до табору владної коаліції в парламенті України, потім раптом передумав, але через три дні знову заявив, що з «принципових причин» все ж покидає фракцію БЮТ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG