Доступність посилання

ТОП новини

Військова музика мирно звучатиме у Севастополі


Турецькі військові оркестри «мехтер» найдавніші у світі й існують принаймні з 13-го століття
Турецькі військові оркестри «мехтер» найдавніші у світі й існують принаймні з 13-го століття

Сімферополь – У суботу в Севастополі відкривається міжнародний фестиваль військових оркестрів «Sevastopol Military Tattoo». Він присвячений Дню міста. Це другий із п’яти проектів фестивалю «Війна і мир», який цього літа тут об’єднав різноманітні заходи: фотовиставки, арт-перфоманси, польоти на повітряних кулях, кіно, концерти класичної музики, – в єдиному ключі переосмислення Севастополя як місця військової потуги та мирного мистецтва. Фестиваль проводиться за підтримки Британської ради в Україні.

«Нашої державності оплот, кримського південного кордону – Український чорноморський флот забезпечить міцну оборону!» – це слова «Маршу ВМС України». Він звучатиме на фестивалі «Sevastopol Military Tattoo» вперше.

Власне, сам цей фестиваль уперше проводиться в Севастополі. Попри дебют, захід уже має статус міжнародного: окрім українських оркестрів, у ньому візьмуть участь військові колективи з Росії, Туреччини, Франції та Німеччини.

Україна буде представлена Національним президентським оркестром, Ансамблем пісні й танцю Збройних Сил, оркестром кримської міліції і господарями – оркестром Центру військово-музичного мистецтва українського флоту, яким керує капітан 3 рангу Андрій Виселень.

За словами керівника прес-центру ВМС України Володимира Бови, флотські музиканти готові показати всю свою майстерність і красу української військової музики. Вони щойно повернулися з Німеччини, де з успіхом виступили на подібному фестивалі військової музики.

Багата програма нового фестивалю

Як повідомили представники організаторів фестивалю, а це Дирекція культурних програм «Херсонеські ігри», Національний військово-історичний музей України, Музей Шереметьєвих та інші, програма фестивалю є своєрідним екскурсом в історію зародження і розвитку військово-музичного мистецтва.

Глядачі «Sevastopol Military Tattoo» побачать і почують різні виконавчі школи, від найдавнішого військового оркестру «Мехтер» із Туреччини до пострадянських колективів, матимуть змогу прослідкувати європейську та радянську лінії розвитку цього цікавого виду мистецтва.

Під час трьох вечорів у суботу, неділю і понеділок севастопольці і гості міста слухатимуть і дивитимуться сольні виступи військових оркестрів, концерти, демонстрації військових ритуалів, шоу барабанщиків і волинщиків, музично-хореографічні номери.

Основні заходи фестивалю проходитимуть на мисі Кришталевий, але частина виступів пройде на центральних майданах і вулицях міста. Завершить «Sevastopol Military Tattoo» дефіле оркестрів.

* * * * * * * * * * *

Англійське слово «tattoo» означає «відбій». Історія фестивалів військових оркестрів почалася в 17-му столітті в англійському війську, що окупувало Голландію. Щовечора командування посилало гарнізонних барабанщиків у місто, щоб повернути солдатів у бараки і дати сигнал «відбій» власникам заїжджих дворів, щоб ті переставали розливати солдатам пиво. З плином часу вечірній прохід барабанщиків перетворився на справжню виставу.

Сьогодні найбільш відомим у світі є фестиваль військових оркестрів Military Tattoo, який щороку проходить у серпні поруч із Единбурзьким замком, інформує Британська рада в Україні.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG