Доступність посилання

ТОП новини

СБУ реанімувала газовий конфлікт півторарічної давнини


Голова СБУ Валерій Хорошковський
Голова СБУ Валерій Хорошковський

Київ – Голова СБУ Валерій Хорошковський заперечує наявність політичної складової у кримінальній справі щодо розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу, які належали компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ). Про це він заявив у п’ятницю на брифінгу. Натомість БЮТ розгорнув кампанію на захист екс-голови Державного митного комітету Анатолія Макаренка, заарештованого у цій справі. Між тим, мовчить третя сторона – російський «Газпром», який є співзасновником РУЕ й міг би внести ясність у ситуацію зі спірним газом.

Голова СБУ Валерій Хорошковський заявив на прес-конференції, що у справі про незаконне розмитнення газу будуть викликані всі, хто так чи інакше до цього причетний, незважаючи на їхні колишні посадові позиції.

Коментуючи заву Юлії Тимошенко, що це вона віддала вказівку про розмитнення газу, Валерій Хорошковський зазначив: «Те, що заявила вчора (у четвер – ред.) Юлія Тимошенко, це, звісно, додає до доказової бази – ми їй дуже вдячні. Але для того, щоб не було можливості потім відкликати свої слова, нам необхідно зібрати певні докази».

Голова СБУ категорично заперечив твердження про політичне підґрунтя в розслідуванні газової справи.

Влада захищає інтереси РУЕ, а не держави – Тимошенко

Анатолій Макаренко
Тим часом у цій справі заарештовано екс-голову Держмиткому Анатолія Макаренка, звинуваченого у службовій недбалості. Суд санкціонував арешт Анатолія Макаренка на два місяці. Сам він своєї провини не визнає.

На початку 2009 року саме за його керівництва розмитнили 11 мільярдів кубометрів газу, які попервах належали РУЕ. Восьмого червня Стокгольмський арбітраж зобов'язав Україну повернути зазначений обсяг газу РУЕ та надати ще 1,1 мільярда кубометрів як компенсацію. З огляду на це рішення СБУ порушило кримінальну справу за фактом завдання збитків державі.

Натомість БЮТ розгорнув кампанію на захист екс-голови Держмиткому, вимагаючи його звільнення. З цією вимогою активісти БЮТ пікетували штаб-квартиру СБУ.

За словами Юлії Тимошенко, у цій справі влада стала на захист інтересів РУЕ, знехтувавши інтересами державними. «Я в жодному випадку не маю претензій до Стокгольмського суду, – заявила лідер БЮТ. – Претензії мої – до Януковича і його найближчого оточення: Фірташа (співвласника РУЕ), міністра палива та енергетики Бойка та голови президентської адміністрації Льовочкіна, які організували в Стокгольмі повну руйнацію захисту в суді».

Політичний вимір газової суперечки


Політолог Володимир Фесенко
Політолог Володимир Фесенко вважає, що в цій ситуації влада скоріш за все вживатиме репресивних заходів лише щодо оточення Юлії Тимошенко.

«Справи проти Тимошенко будуть, але її навряд чи арештують, щоб не провокувати тему політичних репресій. А вона буде загострювати ситуацію таким чином: не чіпайте виконавців; у вас є претензії – всі претензії пред’являйте мені», – каже політолог.

Що ж до перспектив залагодження конфлікту між Україною та РУЕ, то експерти, і політичні, і в галузі енергетики, схиляються до думки, що влада та РУЕ домовляться.

«Можна знайти компроміс, – каже керівник енергетичних програм фонду імені Разумкова Володимир Саприкін. – Тим більше, що компанія РУЕ вже не може вийти з газом за межі України, оскільки там усі ніші – наприклад, в Польщі, в Угорщині – вже зайняті».

«Газпром» тримає паузу

Акція на підтримку Анатолія Макаренка у Києві біля будівлі СБУ, 25 червня 2010 року
Невизначеною залишається позиція російського «Газпрому», який є співзасновником «РосУкрЕнерго», а, крім того, отримав гроші за розмитнений газ. На думку координатора з питань реалізації меморандуму Україна-ЄС у сфері енергетики Олександра Тодійчука, російській стороні ця суперечка вигідна.

«У «Газпрому» є бажання просто дестабілізувати ситуацію в «Нафтогазі», – зазначає він, – маючи на меті отримати максимальний контроль над газотранспортною системою в Україні. А скандали роблять українського партнера поступливішим».

Експерти не виключають, що компроміс може бути знайдений і без залучення російської сторони і призведе до зміцнення позицій РУЕ на внутрішньому ринку України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG