Доступність посилання

ТОП новини

Затримання Ніко Ланґе є ознакою повернення репресій радянських часів – опозиціонери


Ніко Ланґе, керівник українського представництва Фонду Конрада Аденауера
Ніко Ланґе, керівник українського представництва Фонду Конрада Аденауера

Анастасія Москвичова

Київ – Нещодавнє затримання на 10 годин в аеропорту «Бориспіль» Ніко Ланґе – керівника українського представництва Фонду Конрада Аденауера, який виступав із критикою «ста днів» президентства Віктора Януковича, деякі опозиціонери розцінюють як ознаку повернення часів НКВС, коли слова «іноземець» та «шпигун» були мало не синонімами. Це несумісно з євроінтеграцією, наголошують вони. У четвер в інформагентстві «Главком» відбулася прес-конференція з колишніми заступниками голови СБУ Олександром Скіпальським та Олександром Скибінецьким.

Затримання Ніко Ланґе в українському аеропорту могло бути спричинене бажанням, так би мовити, вислужитись перед нинішньою владою, оскільки представник німецького фонду критикував політику Віктора Януковича, зазначає екс-заступник голови СБУ генерал-лейтенант Олександр Скіпальський.

Олександр Скіпальський
«Побачили, що йде критика пана Януковича, і вирішили зробити йому такий подарунок. Почерк безумовно прослідковується із минулого», – вважає він.

Однак, за словами генерала, виконавці погано зважили наслідки такого кроку: Україна декларує політику інтеграції в Європу, а це не передбачає жодних утисків представників іноземних організацій.

Генерали прогнозують розгортання політичних переслідувань

Олександр Скибінецький
Інцидент в Бориспільському аеропорту може бути політичним непорозумінням у відносинах між країнами, але що стосується самої процедури закриття в’їзду Ніко Ланґе, то тут непорозуміння виключене, тому що процедура суворо регламентована: готується документ, обґрунтування, зважуються політичні наслідки. Тобто кожен крок прикордонної служби мусить бути обумовлений внутрішніми наказами Служби безпеки, наголошує народний депутат від БЮТ генерал-лейтенант Олександр Скибінецький.

«Випадково ніхто не міг закрити в’їзд, не питаючи керівництва, не підписуючи якихось документів, – говорить він. – Це просто абсурдно, не може такого бути, щоб закрився в’їзд, у даному випадку – панові Ланґе, без відома керівництва Служби безпеки».

Прес-служба СБУ відмовилась коментувати заяви опозиціонерів. Тим часом, останні прогнозують: якщо ситуація не покращиться, незабаром можна очікувати на переслідування усіх, хто так чи інакше пов'язаний із опозиційною діяльністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG