Доступність посилання

ТОП новини

Дорогу в парку Харкова будують на кістках?


Вирубка лісу в парку імені Горького в Харкові триває
Вирубка лісу в парку імені Горького в Харкові триває

Харків – На місці будівництва дороги у харківському парку імені Горького виявили людські останки. Історики заявляють, що магістраль будують на місці колишніх цвинтарів. За їхніми словами, за різних часів на території парку ховали померлих від холери, туберкульозу та голоду. Але найбільш ймовірним вважають, що будівельники натрапили на могили німецьких солдатів, похованих тут під час окупації Харкова в роки Другої світової війни.

П'ять фрагментів людських останків на місці будівництва дороги вимило після дощу, розповідають активісти «Зеленого фронту», які першими побачили несподівану знахідку. Щелепу, тазові та стегнові кістки знайшли у котловані, який вантажівки приїхали засипати щебенем.

«Роботи тривали учора і позавчора зі зняття верхнього шару ґрунту, на які, до речі, не було дозволу. А вчора увечері та вночі пройшов дощ, і те, що тут лежало, просто обмило дощем, і все стало видно. І далеко не факт, що в цьому самому місці, де ви зараз стоїте, якщо копнути лопатою, ми не знайдемо ще якийсь фрагмент людських останків», – зауважив один із захисників лісу Артем Поляк.

Історики стверджують, що на території сучасного парку Горького за різних часів було чимало поховань. Зокрема, в 1930-х роках тут ховали жертв Голодомору, а під час Другої світової – німецьких і радянських солдатів, розповів Радіо Свобода історик Ігор Рассоха.

«Точка зору комісії з охорони пам'яток, що це все ж таки німецький цвинтар, бо він був ближчим до залізничного переїзду, – каже він. – Але це не обов'язково так. Тут ще треба досліджувати. Бо тут були ще шпиталі, і вважається, що заривали ще раніше померлих від холери і туберкульозу».

Про знайдені останки, за словами Ігоря Рассохи, вже повідомили Народний союз Німеччини із догляду за військовими похованнями. У разі рішення про ексгумацію будівельні роботи в парку доведеться зупинити на час археологічних розкопок.

Якщо ж виявиться, що кістки належать померлим від туберкульозу, наслідки можуть бути плачевні, б'ють тим часом на сполох екологи. Адже паличка Коха, що живе в землі до ста років, може потрапити у рівчак, який біжить до найвідомішого природного джерела Харкова у Саржиному Яру.

Вказівку парламентського комітету проігнорували?


Не допустити подальшого вивезення ґрунту зараз намагаються активісти «Зеленого фронту». У громадський рух із такою назвою понад місяць тому поєдналися екологи та місцева інтелігенція, які виступають проти вирубки великої кількості дерев заради нової автомагістралі, що її будують під Євро-2012.

На місці будівництва захисники лісу знов встановили намети і сьогодні зранку перекрили дорогу двом вантажівкам та бульдозеру.

Утім, попри несподівану знахідку, яку на дослідження забрали криміналісти, будівельні роботи, як стало відомо, триватимуть. Хоча ще напередодні комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування доручив міськраді Харкова тимчасово зупинити будівництво дороги та готельного комплексу на території парку Горького до отримання позитивного висновку державної екологічної експертизи, якого місцева влада, за висновком Комітету, і досі не має.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG