Доступність посилання

ТОП новини

Українську молодь до ЄС готують у Літній школі з євроінтеграції


Колишній віце-канцлер Австрії Ергард Бусек
Колишній віце-канцлер Австрії Ергард Бусек

Київ – Українська молодь готова до вступу в Євросоюз. Таку думку висловив на прес-конференції президент Європейского форуму Альпбаха, колишній віце-канцлер Австрії Ергард Бусек. Нині у Києві в рамках Форуму Альпбаха триває робота Літньої школи з євроінтеграції, учасники якої знайомляться з юридичними та економічними основами інтеграції до Євросоюзу.

Європейський форум в Альпбасі часом називають «австрійським Давосом». Маючи на меті збереження європейської культури, форум започаткував зокрема щорічну Літню школу з євроінтеграції. Цього року літня школа – вперше в Україні.

За словами президента Європейского форуму Альпбаха, колишнього австрійського віце-канцлера Ергарда Бусека, літня школа – це можливість для молоді зі Східної Європи дізнатися більше про Євросоюз. «Нам потрібні випускники цього курсу – адже насправді бракує людей, які знаються на європейському законодавстві, на євроінтеграції в цілому. Наша мета – розвинути діалог, сприяти кращому розумінню тих проблем, із якими стикається молодь тієї чи іншої країни», – наголошує він.

Україні потрібні реформи


Ергард Бусек запевняє, що Україна дуже важлива для Європи. Проте, на думку австрійського політика, задля вступу до ЄС потрібна не лише підтримка країн-членів, але й численні реформи всередині держави. «Нині Україна – в процесі перетворень, проте їх можна здійснювати активніше, – зауважує він. – Однак вже зараз можу сказати: я щиро вражений тому, з яким ентузіазмом молоде покоління українців дивиться у бік Європи».

Колишній заступник міністра закордонних справ, а нині експерт Центру Разумкова Валерій Чалий зазначає, що Україна повинна стрімко розвивати відносини з ЄС, проте робити це варто не лише через Брюссель. «Останні зміни, що відбуваються, нові закони, які ухвалюють, випадки обмеження свободи зібрань та свободи слова – це не той стиль, який потрібен нам для поглиблення відносин із ЄС в цілому та Австрією зокрема. Сьогодні є вірогідність повернутися до такого собі авторитарного режиму – навряд чи це той вибір, якого потребує молодь», – зауважив пан Чалий.

Європа повнна знати більше про Україну

Надзвичайний і повноважний посол Австрійської Республіки в Україні Маркус Вукетич наголошує, що наразі Австрія посідає п’яте місце за обсягом інвестицій в Україні, а українсько-австрійські відносини сьогодні – на високому рівні. Проте, за словами посла, цього не скажеш щодо деяких інших країн-членів ЄС, і якраз в цьому напрямку Україні слід працювати. «Часом Європі бракує знань про Україну. Тому проведення будь-яких міжнародних форумів, зустрічей повертають Україну в поле зору Євросоюзу», – каже посол.

Навчання у Літній школі з євроінтеграції триватиме до 9 липня, а вже у серпні в австрійському Альпбасі відбудуться симпозіуми, зокрема з важливих політичних та економічних питань, якими останній рік живе Європа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG