Доступність посилання

ТОП новини

Україна наближається до московської Організації Договору про колективну безпеку (європейська преса)


Прага – Європейські газети звертають увагу на те, що відразу ж після відмови від членства в НАТО правляча в Україні Партія регіонів намагається формалізувати співпрацю Києва з московською Організацією Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Хоча чимало експертів вважають, що зближення України з ОДКБ лише посилить вплив Росії в регіоні. А деякі оглядачі називають новий кредит МВФ для Києва чи «не найбільшою помилкою нової української влади», бо реалізація умов кредиту Фонду, зокрема, підвищення тарифів на газ, викличе масштабне невдоволення у суспільстві.

Польська «Жечпосполіта» інформує, що в Києві, відразу ж після офіційної відмови влади Президента Януковича від наміру вступу України до НАТО, з’явився Інститут Організації Договору про колективну безпеку, що дозволяє експертам говорити про зміну зовнішньо-політичних оборонних пріоритетів і зближення України з Росією у військово-стратегічному плані. Польське видання інформує не лише про проведення минулої середи в Києві широкомасштабної конференції ОДКБ, але й про намагання правлячої Партії регіонів перейти від пропаганди важливості співпраці України з московською ОДКБ до реальних кроків у співпраці з цією військовою організацією під егідою Кремля. «Жечпосполіта» цитує одного з членів Партії регіонів, колишнього міністра оборони України Олександра Кузьмука, котрий вважає, що Київ сам «не потягне» гарантування безпеки державі, і тому варто розпочинати реальну співпрацю з ОДКБ. Хоча чимало прозахідних експертів вважають, що для України не має сенсу співпрацювати з такою слабкою щодо гарантування безпеки організацією, якою є ОДКБ, котру очолює Москва з її великими проблемами щодо демократії в Росії.

Італійське видання «Rinascita» не виключає, що новий Президент України Віктор Янукович проводить нині співпрацю з НАТО, ті ж навчання «Сі бриз-2010», лише для прикриття своїх справжніх намірів – реального зближення з Москвою та тісної співпраці з підконтрольним Кремлю блоком ОДКБ. Видання не виключає, що сумніви експертів щодо справжньої військової орієнтації Віктора Януковича може розвіяти, вже найближчим часом, участь Києва у навчаннях сил швидкого реагування ОДКБ.

Російська «Нєзавісімая газета» не виключає, що назріваюча в Україні тарифна революція – «затвердження владою Януковича низки непопулярних заходів на вимогу МВФ» – може викликати не лише посилення опозиції, а й широкомасштабні соціальні протести, якщо не восени цього року, то навесні 2011 року вже обов’язково. Газета зауважує пожвавлення опозиції, яка різко критикує те ж назріваюче підвищення владою із 1 серпня на 50 відсотків цін на газ для населення. Експерти визнають, що незважаючи на субсидування цього підвищення владою для найбідніших верств населення, все ж видатки населення значно зростуть, бо ж це лише перший непопулярний крок із серії неминучих до кінцях цього року. Аналітики, слова яких наводить «Нєзавісімая газета», зауважують, що «новий кредит МВФ може бути головною помилкою нової влади в Києві».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG