Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон: двері НАТО відчинені, але вибір за Україною


Держсекретар США Гілларі Клінтон. Київ, 2 липня 2010 рік
Держсекретар США Гілларі Клінтон. Київ, 2 липня 2010 рік
Державний секретар США Гілларі Клінтон заявляє, що двері НАТО для України залишаються відчиненими, але Київ сам має вирішувати, чи вступати йому до альянсу.

Про це Клінтон сказала після закінчення засідання Українсько-американської комісії зі стратегічного партнерства сьогодні в Києві.

«Щодо НАТО я хочу чітко сказати: Україна є суверенною і незалежною державою, яка має право обирати своїх власних союзників», – сказала держсекретар.

При цьому Клінтон заявила, що США вітають продовження співпраці між Україною й НАТО, зокрема, проведення спільних навчань «Сі бриз».

Вчора Верховна Рада виключила прагнення України до членства в НАТО з переліку основних напрямів державної політики в сфері національної безпеки.

Україна готова співпрацювати з НАТО в реформуванні армії – Янукович

Україна готова розвивати відносини з НАТО у контексті реформування української армії, спільної участі у миротворчих, антитерористичних заходах. Про це заявив Президент Віктор Янукович на зустрічі з держсекретарем США Гілларі Клінтон.

Під час зустрічі глава держави торкнувся питання співпраці в рамках євроатлантичної безпеки. За його словами, Україна приділяє увагу питанням розвитку відносин із модернізації системи безпеки в європейському та євроатлантичному просторі.

Янукович також заявив, що українська сторона зацікавлена в активізації діалогу із США з проблематики зміцнення національної безпеки.

Говорячи про інші актуальні напрямки зовнішньої політики України, Янукович наголосив, що «курс України на європейську інтеграцію є безальтернативним». При цьому Президент висловив сподівання, що США підтримають Україну на цьому шляху.

Крім того, Янукович підтвердив своє запрошення президентові США Баракові Обамі здійснити візит в Україну у зручний час.

Він також висловив готовність відвідати США у другій половині цього року.

США чекають на швидке відновлення співпраці України і МВФ – Клінтон

Держсекретар США Гілларі Клінтон і керівник МЗС України Костянтин Грищенко. Київ, 2 липня 2010 рік
США сподіваються, що Україна отримає чергову допомогу Міжнародного валютного фонду для подальшого проведення економічних реформ. Про це заявила державний секретар США Гілларі Клінтон під час зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком.

«Ми знаємо, що ви розпочали реформи, продовжуєте реформи. Ми це схвалюємо i сподiваємося, що Україна найближчим часом домовиться з МВФ продовжити цей процес», – заявила Клiнтон, яка прибула в Україну для зустрічей із владою.

Раніше посол США в Україні Джон Теффт заявив, що США готові допомагати Україні в переговорах про поновлення співробітництва із МВФ і проведенні реформ, яких вимагає Фонд.

США підтримують прагнення України до ЄС – держсекретар

Державний секретар США Гілларі Клінтон висловила підтримку Україні в її прагненні інтегруватися в Європейський Союз.

«Хочу висловити американську підтримку щодо подальшої інтеграції України в Європу. Ми маємо сподівання, що буде поступ у переговорах щодо угод про асоціацію і лібералізацію візового режиму», – сказала Клінтон після зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком.

За словами держсекретаря, Україна багато зробила для того, щоб показати, що її місце в Європейському Союзі.

Клінтон: влада України має виконати обіцянки щодо свободи слова


США розраховують на те, що влада України виконає узяті на себе зобов’язання із забезпечення свободи слова й зібрань, заявила державний секретар США Гілларі Клінтон, відповідаючи на запитання, чи не бачать США ознак згортання громадських свобод в Україні, зокрема, свободи слова і мирних зібрань.

«США далі будуть розмовляти з Україною, з лідерами України про ті питання, які нас турбують, а це свобода слова й свобода зібрань. І уряд повинен виконати ті обіцянки, які він привселюдно заявив», – сказала Клінтон.

Держсекретар США наголосила, що зобов’язання, які взяв на себе український уряд, мають перейти у конкретні кроки. «США переконані, що Україна матиме добре майбутнє, що Україна матиме сильну і міцну демократію, а ця демократія вже була продемонстрована під час нещодавніх виборів в Україні», – сказала Клінтон, додавши, що це дуже добра ознака, що українське майбутнє буде міцним, прозорим, заснованим на економічному вільному ринку.

Зі свого боку, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що під час переговорів з Клінтон відбувся обмін думками щодо свободи преси і розвитку демократії в Україні.

Раніше США висловлювали стурбованість ситуацією, що склалася в Україні в сфері дотримання свободи слова. Днями Адміністрація Президента виступила за створення незалежної організації із захисту свободи слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG