Доступність посилання

ТОП новини

Мішень – Лукашенко?


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Прага – Росія розлюбила білоруського президента Олександра Лукашенка. Конфлікт, який назріває між «Батьком» і його кремлівськими союзниками, дійшов до того, що вже лунають думки про те, що Москва хоче повалити президента Білорусі. За останні два місяці між Мінськом та Москвою точилася газова війна, внаслідок чого Росія прикрутила кран. До цього були ще дві війни, молочна і м’ясна, коли Росія припинила імпорт білоруських молочних продуктів та м’яса. Що трапилося? Чому найнадійніший партнер Москви раптом став ворогом Кремля?

Останнім часом президент Білорусі Олександр Лукашенко явно дратує Москву. То він підлизується до Заходу, то не хоче визнавати незалежність Абхазії та Південної Осетії, та й навіть вимагає російський газ за зниженими цінами.

Схоже, що в Кремлі сказали «досить». На початку липня російський телеканал НТВ, власником якого є «Газпром», транслював першу частину документального фільму про білоруського президента з промовистою назвою «Хрещений Батько» («Крёстный Батька»).

«Донедавна в західній пресі Лукашенка називали не інакше як «останнім диктатором у Європі». Саме себе він полюбляв порівнювати то з Гітлером, то зі Сталіним і вважає себе за хрещеного батька всього білоруського народу», – промовляє драматичним голосом ведучий фільму.

У стрічці розповідають про таємничі вбивства та зникнення опозиціонерів у 1990-х роках, про особисте життя Лукашенка та його нешлюбного сина Колю і нагадують про мільярди, які Росія протягом років давала Білорусі.



Дивитись далі


Ворог Кремля – мій друг


У відповідь Лукашенко вирішив тихо не сидіти. Через кілька днів після того білоруський державний канал транслював інтерв’ю з ворогом Кремля, президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі. В інтерв’ю Саакашвілі дякує Лукашенкові за те, що той не визнав Абхазію та Південну Осетію, і звинувачує російську владу у пропагандистській війні проти Білорусі.

«Всілякі звинувачення сипляться, ледь що не в канібалізмі звинувачують діячів Білорусі, – і це з тієї країни, де вбили людину, яку я дуже поважав і добре знав, Анну Політковську, і не тільки не знайдений убивця, а й стараються процес розвалити; де недавно вбили дуже активну громадянку (Наталю) Естемірову, яка через два дні мала прилетіти в Тбілісі», – нагадує в інтерв’ю президент Грузії.

Ледве прозвучало інтерв’ю Саакашвілі, як з Москви надійшла відсіч – друга частина фільму «Хрещений Батько-2». Цим разом Лукашенка пов’язують із російським олігархом Борисом Березовським, також ворогом Кремля, та з поваленим президентом Киргизстану Курманбеком Бакієвим.

І все це відбувається одразу після білорусько-російської газової війни через ціни і напередодні чергових президентських виборів в Білорусі, що мають відбутися на початку наступного року і на яких Лукашенко планує кандидувати на четвертий термін.



Дивитись далі


Хто прийде на місце Лукашенка?


Лідер опозиційного Білоруського народного фронту Олексій Янукевич
Лідер опозиційного Білоруського народного фронту Олексій Янукевич вважає, що ці фільми явно демонструють: Москва хоче позбавити Лукашенка влади.

«Росія, Кремль вирішили не підтримувати Лукашенка на цих президентських виборах, і в будь-якому разі Лукашенко їм вигідний слабким. Таку лінію на послаблення, на особисте приниження Лукашенка зараз здійснює Кремль, і «Хрещений Батько-2» є просто одним із таких чергових інформаційних ударів», – констатує Янукевич.

Інші оглядачі також припускають, що Москва готує рафіновану операцію, щоб позбутися Лукашенка: Росія більше не продаватиме Мінську дешевий газ, який тримав білоруську економіку на певній висоті, і припинить надавати Білорусі економічну допомогу. А смертельний удар прийде через рік, коли Росія не визнає результати виборів, які Лукашенко, правдоподібно, сфальсифікує.

Залишається лише розкопати, кого Москва собі готує на заміну в Мінську.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG