Доступність посилання

ТОП новини

Попри заборону, в Києві протестували проти візиту Кирила


Міліція затримала 8 представників «Свободи», які намагалися протестувати проти візиту Московського патріарха Кирила в Києві, 26 липня 2010 року
Міліція затримала 8 представників «Свободи», які намагалися протестувати проти візиту Московського патріарха Кирила в Києві, 26 липня 2010 року

Київ – Попри заборону суду, візит Московського патріарха Кирила в Києві супроводжується акціями протесту. Поблизу Софійського собору міліція розігнала мітинг за участю лідерів кількох націонал-патріотичних сил, а деяких учасників всеукраїнського об’єднання «Свобода» правоохоронці затримали за спробу провести театралізовану акцію.

Патріарха Російської православної церкви Кирила в Софійському соборі зустрічали дзвонами, а проводжали під гнівні крики мітингувальників. Щонайменш як за годину до візиту патріарха Софійський майдан, що в самому центрі Києва, оточили правоохоронці, тому перехожим площу довелося обходити.

Не пустили на Софійський майдан і представників Конгресу українських націоналістів, УНА-УНСО та Української народної партії, а учасників всеукраїнського об’єднання «Свобода», які запланували театралізоване дійство проти патріаршого візиту, правоохоронці затримали.

Суд заборонив протестувати

У міліції посилаються на рішення Київського окружного адміністративного суду, який напередодні заборонив будь-які акції у центрі столиці – якраз на час перебування в Києві Московського патріарха. Тому, за словами начальника відділу зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в місті Києві Володимира Поліщука, жодна з націонал-патріотичних сил не мала права проводити мітинг. «До КМДА зверталися три організації, і рішенням суду було заборонено проведення у цей день на Софійській площі масових заходів», – каже він.

Організатори акції протесту з міліцією не згодні. «Ось заявка, ми подали у встановлений термін, і ніякої заборони по цій заявці не було. Тому ми й намагалися повести акцію в зазначений час, але нам не дозволили», – розповідає заступник голови київського осередку Конгресу українських націоналістів Володимир Манько.

Українців позбавляють конституційного права?

На думку лідера київського осередку Української народної партії Володимира Шовкошитного, заборона на проведення акцій протесту до приїзду патріарха Кирила – це порушення конституційного права громадян на свободу зібрань. «Те, що суд забороняє громадянам України дозволене їм Конституцією, свідчить, що тут колоніальна адміністрація, а не незалежний уряд незалежної держави», – наголошує представник УНП.

У Києві патріарх Російської православної церкви Кирило завершує свій восьмиденний візит до України. 28 липня він візьме участь у святкуванні річниці Хрещення Київської Русі. Окрім того, у столиці Кирил зустрінеться з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. Напередодні у Криму з патріархом зустрівся Президент України Віктор Янукович.

26 липня патріарх Кирило провів у Києво-Печерській Лаврі засідання синоду Російської православної церкви. З українського боку в засіданні взяв участь предстоятель УПЦ МП, митрополит Київський Володимир.
XS
SM
MD
LG