Доступність посилання

ТОП новини

Софія Київська і Києво-Печерська Лавра не потрапили до «чорного списку» ЮНЕСКО


Київ – Софія Київська та Києво-Печерська Лавра залишаються у списку світової культурної спадщини. Таке рішення ухвалив Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 34-й сесії в Бразилії. Про це сьогодні заявив перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини України Яків Діхтяр. Однак ЮНЕСКО вважає, що Україна приділяє замало уваги збереженню пам'яток на території держави.

У вересні минулого року експерти ЮНЕСКО рекомендували Києву запровадити мораторій на будівництво висоток, які псують панораму історичного монастирського ландшафту на берегах Дніпра. Невиконання цього загрожувало Україні не тільки внесенням Лаври і Софійського собору до так званого «чорного списку», але і вилученням зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За словами першого заступника голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Якова Діхтяра, із забудовниками проводили переговори.

«Звичайно, забудовники дуже добре знають наше законодавство. Як правило, в них дуже освічені юристи, консультанти. І ситуація, яка склалася саме навколо Софії, є певною причиною того, що в нашому законодавстві є «білі плями». Забудовника, якщо він усе виконав відповідно до чинного законодавства, ми можемо тільки вмовляти. У нього всі погодження є. Тому наше завдання – це якраз доручення уряду, зробити, щоб такого більше не було», – пояснює Яків Діхтяр.

Саме тому за ініціативи уряду, на нараді у прем’єра Миколи Азарова Київській міській державній адміністрації і справді запропонували накласти мораторій на відведення земельних ділянок у цих зонах та надання дозволів на проведення будівельних робіт, зазначає Яків Діхтяр.

У свою чергу Міністерство закордонних справ України запросило до Києва російського експерта із Комітету всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Він ознайомився із кроками України щодо вирішення проблем із забудовою в районі Софії. Зрештою Росія запропонувала вилучити з порядку денного сесії ЮНЕСКО питання внесення Софії Київської та Києво-Печерської Лаври до «списку об’єктів, які перебувають під загрозою».

«Питання розглядалось протягом 15 хвилин ... і головуючий (міністр культури Бразилії) сказав, що комітет задоволений інформацією України, тому пропонує прийняти резолюцію в такому вигляді, яку запропонувала Росія», – сказав Яків Діхтяр.

Але у ЮНЕСКО є низка зауважень


Однак Україні висловили низку зауважень щодо збереження пам'яток світової культурної спадщини. Зокрема, ЮНЕСКО рекомендує вдосконалити закони у цій сфері, узгодити їх із міжнародними стандартами та обмежити будівництво споруд біля пам’яток культури.

У свою чергу голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець говорить, що насправді у питанні Лаври та Софії нічого не змінилося. Проблеми просто відтерміновані. І тепер влада повинна серйозно зайнятися тим, щоб реалізувати всі вимоги ЮНЕСКО. Інакше питання чорних списків може постати знову.

«Це питання просто перенесене на наступну сесію. До того, як ці питання будуть розглядатися на сесії, треба вирішити питання з буферними зонами всіх об’єктів, плюс вирішити питання з системою їх підпорядкування. Оскільки ЮНЕСКО дуже непокоїться, що наші об’єкти підпорядковані дуже багатьом начальникам», – зауважує Олександр Бригінець.

До 1 лютого наступного року Україна має поінформувати ЮНЕСКО про те, що відбувається навколо Софії та Лаври. Про це повідомив перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Яків Діхтяр. На його думку, саме тоді можна буде знову ставити питання включення до списку всесвітньої культурної спадщини Андріївської церкви та церкви Святих Кирила і Афанасія Олександрійських у Києві.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG