Доступність посилання

ТОП новини

Газові «олігархи» стають «титанами»


Київ – Українські бізнесмени, близькі до «РосУкрЕнерго», отримують контроль над стратегічними галузями економіки, які донедавна керувалися державою, заявляють експерти та опозиційні депутати. На їхню думку, державний титановий холдинг створюється в інтересах спонсорів виборчої кампанії Партії регіонів. Натомість у Партії регіонів відзначають, що така централізація може оздоровити титанову галузь й привабити інвесторів.

Кабмін розпочав створення єдиного державного холдингу, який має об’єднати всі підприємства, що видобувають титанову руду, виплавляють і переробляють титан, повідомляє видання «Экономические известия» з посиланням на свої джерела в уряді.

Керівники підприємств, які мають увійти до холдингу, зокрема очільник «Сумихімпрому» Євген Лапін, повідомляють, що очолити холдинг має Олександр Нечаєв, колишній директор підконтрольного Дмитру Фірташу підприємства «Кримський титан».

У найперспективніші галузі входять спонсори Януковича

Україна є одним зі світових лідерів із виробництва титану, і нинішні спроби реформувати цю галузь здійснюються в інтересах Дмитра Фірташа та інших бізнесменів, які підтримували на виборах Віктора Януковича, заявляє депутат-б'ютівець Олександр Гудима.

Олександр Гудима (БЮТ)
«Янукович має кількох базових олігархів, які підтримали його на виборах, – каже він. – Сьогодні ці олігархи можуть ставити собі найамбітніші плани, отримувати найпривабливіші шматки. Фірташ уже має контроль над більшістю облгазів. Щодо титанової галузі – все залежить від того, як вони домовляться про контроль над нею із росіянами».

Ще весною цього року, коли змінилося керівництво «Укртрансгазу» та ще кількох державних газових підприємств, опозиційний лідер Юлія Тимошенко заявляла, що таким чином Фірташ отримав контроль над газовою галуззю і готує ґрунт для того, щоб це ж саме зробити із титановою.

Олігархія та влада не приховують зв’язку

Нинішні процеси свідчать про те, що зрощення державної влади й великого бізнесу вийшло на новий етап, зазначає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін
«Відбувається перехід до відкритого структурованого мафіозного суспільства. Одна з кланових груп, яка отримала владу в державі, узурпує вплив на основні галузі, використовуючи державний апарат. Діяльність «РосУкрЕнерго» не відповідає інтересам України, але Фірташ отримує великі повноваження лише тому, що спонсорував виборчу кампанію Януковича», – говорить Соскін.

Він зауважує, що така концентрація капіталу в титановій галузі не сприятиме її економічному розвиткові.

Протилежної думки дотримується депутат від Партії регіонів, колишній керівник металообробних підприємств Володимир Зубанов.

Володимир Зубанов (Партія регіонів)
«У титановій галузі потрібна централізація, щоб мати вихід на міжнародні ринки і нормальне ціноутворення, щоб ця стратегічна галузь розвивалася, – каже він. – Тому поява такого холдингу є виправданою. Загалом присутність держави у підприємстві відлякує інвестора. З іншого – це гарантії. Тому якщо домовитися, що в цьому випадку держава матиме блокуючий пакет у 25 відсотків акцій, то до титанової галузі прийдуть серйозні інвестори».

Частина експертів говорить про те, що один український бізнесмен не зможе стати основним інвестором у такому великому холдингу. І тому до нього буде залучений індійський, китайський капітали, і включені потенційно прибуткові українські родовища титанових руд. Інша частина фахівців відзначає, що після поновлення контролю над українською газовою галуззю та перемоги у судовій справі щодо спірного газу, в компаній, підконтрольних Дмитру Фірташу, цілком вистачить на це коштів.

Фірташ намагається повернути, все, що втратив

Опоненти Дмитра Фірташа говорять про те, що нині він не лише посилює свої позиції в титановому та газовому секторах, але й повертає собі кошти, втрачені, коли «РосУкрЕнерго» відсторонили від постачання російського газу. Так, Олександр Гудима зауважує, що український уряд навмисне відступився від захисту свого права на спірні 12 мільйонів кубометрів газу у Стокгольмському арбітражному суді, і лише тому «РосУкрЕнерго» виграло суд.

Зі свого боку, адвокат Юрій Сухов зауважує, що Фірташ намагається зробити винним у розмитненні спірного газу колишнього голову Держмитслужби Анатолія Макаренка.

«Макаренко тоді лише виконував свої посадові обов’язки. За все, що відбувалося з тим газом, відповідають «РосУкрЕнерго» та «Газпром». Тому, поки у справі не допитали його директора Олексія Міллера, слідство не можна вважати повноцінним», – наголошує адвокат.

Загалом енергетичні експерти говорять, що всередині владної верхівки вже триває конкуренція за те, хто саме торгуватиме тою частиною спірного газу, яку «РосУкрЕнерго» продасть у межах України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG