Доступність посилання

ТОП новини

Не маючи грошей на м’ясо, мешканці Львівщини налягають на картоплю


Львів – Протягом липня ціни на м’ясні та сільгосппродукти на львівському ринку зросли на 19 відсотків. Водночас купівельна спроможність впала на 18 відсотків. Це дані незалежних експертів аграрного ринку Львівщини. Однак це, як кажуть аналітики, чи не єдине місто в Україні, де не знижують ціни, щоб тим самим збільшити обсяги продажу. Ситуація із забезпеченням продуктами населення Львівщини виглядає критичною і є тенденції до подальшого зростання цін.

За останні тижні на Львівщині в середньому ціна за кілограм м’яса зросла на 3 гривні. Це при тому, що худобу вигодовують торішніми кормами. Не скрізь у продажі є гречка і продавці пояснюють, що ціна на крупу невдовзі зросте до 12-15 гривень за кілограм.

Тим часом посадовці Львівської облдержадміністрації запевняють, що це звичайні спекуляції і не зауважують зростання цін. Вони звітують, що на сьогодні область зібрала 75% врожаю зернових, при врожайності 24 центнери з гектара (як у радянські часи). Врожайність зернових в області впала на 3 центнери з гектара, а 40% переважно фуражного зерна знищила спека.

Щоб населення мало якісний хліб, Львівщина щороку мусить закуповувати від 70 до 90 тисяч тонн високоякісного зерна в південних областях, як і олію, крупи, макарони. Тобто усе те, чого в області не виробляється або є недостатньо, як, для прикладу, цукру.

Зараз на ринку спостерігається зниження виробництва молочних продуктів. Така ситуація була прогнозованою аграріями ще 5 років тому, коли в приватному секторі люди масово вирізали худобу і фермери припиняли свою діяльність.

Ще за минулий рік держава не повернула фермерам Львівщини компенсації, кредити на загальну суму близько 50 мільйонів гривень. За таких обставин, за припущенням фахівців, 10-15% фермерських господарств припинять діяльність, через брак кормів населення вирізатиме восени свиней, а значить і ціни на м’ясо зростатимуть.

Уже сьогодні на Львівщині відчуваються тенденції до дефіциту молочних продуктів, наголосив у коментарі Радіо Свобода експерт із аграрних питань Іван Стефанишин.

«Думаю, що Україна вперше за останні роки імпортуватиме молочні продукти в межах 500 тисяч тонн, – каже він. – Бо навіть на одну душу населення нам вже недостатньо молока. Більше того, ми цього року прогнозуємо, що 260 тисяч корів буде вирізано. Є такі тенденції, не найкращі. Молочні підприємства зарухались, бо можуть залишитись без сировини, ціни виростуть не у жовтні, а вже у вересні».

За корови доплачуватимуть по 500 гривень

Аби нині врятувати молочну галузь, держава запроваджує спеціальну програму. Кожен господар, який тримає три корови і візьме четверту, отримає по 500 гривень на кожну худобу, за половину ціни зможе придбати доїльні апарати. На сьогодні на усю область є близько 400 господарств, де люди тримають по 4 корови.

Компанія «Галичина» закуповуватиме молоко в індивідуальних господарствах по 3 гривні за літр, пообіцяв заступник голови Львівської облдержадміністрації Ярослав Панюра. У планах підписання відповідного меморандуму між підприємством і обласною адміністрацією.

Але навряд чи це вирішить проблему, говорить експерт Іван Стефанишин, бо це лише призупинить критичну ситуацію, а має діяти державна програма підтримки селянського господарства. Адже приватний сектор на Львівщині виробляє 85% сільгосппродукції.

Єдине, чим Львівщина забезпечена, так це картоплею та іншими овочами. До слова, в середньому мешканець області споживає у рік 168 кілограмів картоплі, найбільше в Україні. А це значить, що інші продукти для них недоступні. Область вирощує утричі більше картоплі від потреб, але за межі регіону продає лише 11% картоплі.

Відсутність кредитів на сільське господарство, державних програм для підтримки селянських господарств, нижча врожайність і складні погодні умови – це ті чинники, які сприятимуть зростанню цін на продукти, прогнозує експерт.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG