Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на продукти зростатимуть: коли і наскільки?


Київ – Попри несприятливі погодні умови, Україна має всі шанси зберегти провідні місця на світовому аграрному ринку, вважають експерти. Разом з тим, традиційного осіннього стрибка цін на продукти харчування уникнути навряд чи вдасться. Причинами цього експерти називають зростання цін на зерно на світовому ринку, осторонь якого Україна залишатися не може.

На світовому ринку зерна Україна збереже свої позиції. Це не загрожуватиме зерновому балансу всередині країни, вважає міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк.

«Перехідні залишки біля 6 мільйонів тонн і нинішній врожай не викликають у нас хвилювань щодо продовольчої безпеки всередині нашої країни. Плануємо в цьому маркетинговому році провести реалізацію зерна на експорт біля 16-17 мільйонів», – каже міністр аграрної політики.

На перший план зараз виходить ціна. У цьому питанні уряд має велику спокусу діяти неринковими методами. Такої думки дотримується незалежний експерт Інна Перепелиця: «Впливати може внутрішнє регулювання. Нещодавно була заява Прем’єр-міністра, який сказав, що уряд здійснюватиме заходи для уникнення зростання цін на зернові, тобто йтиме проти світових тенденцій».

Господиням на замітку: подорожчає гречка і м’ясо

Зростання цін на пшеницю на Чиказькій біржі протягом липня склало понад 30 відсотків. Довго опиратися цій тенденції навряд чи вдасться, тому дефляцію останніх місяців восени найімовірніше змінить інфляція, говорить керівник аналітичного відділу консалтингової агенції ААА Марія Колесник.

«Усі похідні товари, які мають у своїй собівартості зерно або продукти переробки зерна, теж обов’язково подорожчають. Якщо говорити про м’ясо, то з розрахунку на те, що вміст комбікормів приблизно 60 відсотків, то подорожчання слід очікувати в межах 5-7 відсотків. Якщо говорити про інші продукти м’ясної переробки, то таке зростання може бути значнішим через те, що там є більша додана вартість».

З круп’яного набору Марія Колесник радить господиням звернути особливу увагу на гречку: «У першу чергу ми очікуємо на подорожчання гречки через те, що врожай цього року суттєво знизився як через скорочення посівних площ, так і з огляду на погодні умови. Перехідних залишків практично не залишилося на сьогоднішній день, тому подорожчання в межах 20 відсотків – це найкращий випадок».

Подорожчання молока традиційно матиме сезонний характер, фахівці поки що не мають єдиної думки, коли воно розпочнеться. Що ж до овочів, то виробники орієнтуватимуться не лише на собівартість вирощування, а й на загальний рівень інфляції, тому ціни на картоплю, моркву чи буряк можна вважати похідними. У цілому ж експерти схильні вважати, що продуктовий кошик-2010 буде дорожчим, ніж торішній.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG