Доступність посилання

ТОП новини

День Державного прапора: і з символами, і без


Анастасія Москвичова

Київ – Україна вшановує День Державного прапора. Символічне розгортання синьо-жовтих стягів пройшло у низці українських міст. Найбільший із них – у Тернополі, площею понад 7 тисяч квадратних метрів, – занесли до Книги рекордів України. Дещо менший прапор розгорнули сьогодні в столиці, на Михайлівській площі та в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Довжина стяга 7518 сантиметрів, на думку організаторів дійства, є сакральною, оскільки дев’ятнадцятий рік Незалежності України є 7518 роком за звичним у давнину обліком «від створення світу».

Киянка Вікторія Маслун прийшла до «Мамаєвої Слободи» разом із дочкою – подивитися на розгортання українського прапора. Дівчинка уже тепер повинна усвідомлювати, що вона українка, і пишатися цим, а не соромитись цього, переконана мама.

«Для нас це в першу чергу ознака незалежності України, що ми все-таки маємо цей прапор. І шана, яку ми хочемо виявити до нашого прапора, все ж таки дає надію, що Україна буде незалежною і квітучою державою», – говорить вона.

Синьо-жовтий стяг площею близько 900 квадратних метрів допомагали розгортати всі охочі, присутні на дійстві. Також у небо випустили 7518 синьо-жовтих повітряних кульок. За словами організаторів, це число є символічним, адже за літочисленням князівської доби цьогорічний День Незалежності повинен був припадати на 7518 рік від створення світу.

Суперечки щодо прапора не зашкодять святкуванню – етнолог

Після розміщення в інтернеті анонсів дійства з нагоди Дня прапора в мережі з’явилося багато суперечок із цього приводу, зазначає Костянтин Олійник, директор Центру народознавства «Мамаєва Слобода». Особливо дісталося «сакральній довжині» стяга.

«Називають себе слов’янами, «разговаривают на понятном всем языке» і не розуміють, що глузувати з предковічних слов’янських символів – все одно, що глузувати з Нестора Літописця чи «Слова о полку Ігоревім», – наголошує етнолог.

Однак мережеві дискусії мало вплинули на святкування в інших містах України, оскільки цього року, порівняно з минулим, кількість святкових заходів із нагоди Дня прапора помітно збільшилась, вважає Костянтин Олійник.

Зокрема, найбільший державний прапор розгорнули в Тернополі. Його довжина – 9,5 кілометрів. За матеріалами прес-служби Тернопільської ОДА, по завершенню урочистої церемонії розгортання стяга і занесення його до Книги рекордів України його розрізали на 6 тисяч маленьких прапорців, які організатори пізніше планують передати школам, лікарням та бібліотекам Тернопільської області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG