Доступність посилання

ТОП новини

Хліб може подорожчати на 10%


Київ – Хлібної кризи в Україні не буде, запевняє керівник Аграрного фонду Олександр Маренець. За його словами, у фонді достатньо зерна, щоб ціни на борошно залишалися фіксованими. Водночас в Асоціації пекарів припускають, що вже восени хліб в Україні подорожчає щонайменше на 10 відсотків.

В українському уряді підстав для підвищення цін на продукти харчування не бачать. Про це вже заявляли прем’єр Микола Азаров і перший віце-прем’єр Андрій Клюєв.

Кабмін, за словами Клюєва, ціни утримуватиме. Наприклад, купуватиме в аграріїв зерно за фіксованими цінами, тобто здійснюватиме так звану інтервенцію на ринку, щоб згодом не дорожчав хліб.

Однак у деяких регіонах України вартість хліба в крамницях уже зросла – як-от у Севастополі, приблизно на 5% від початку року. Керівництво міської адміністрації пообіцяло залучити інспекцію по цінах, а пекарі пояснюють подорожчання зростанням вартості борошна.

В Аграрному фонді пекарів обіцяють підтримати


Від подорожчання борошна виробників хліба збираються рятувати в Аграрному фонді. Від початку липня тут вже закупили 135 тисяч тонн зерна нового врожаю.

«Це пшениця 2-го і 3-го класу, яка в першу чергу буде використовуватися для переробки і забезпечення борошном за фіксованими цінами тих пекарів, які спрямовують своє виробництво на хліб масового вжитку», – каже генеральний директор Аграрного фонду Олександр Маренець.

Він запевняє, що продовольчої кризи в Україні не буде, адже зерна закуплять стільки, скільки потрібно виробникам. Продаватимуть його у фонді за ціною, нижчою за ринкову. Таким чином нібито збережуть нинішню ціну на хліб.

Пекарі чекають на допомогу уряду


Однак у Всеукраїнській асоціації пекарів прогнозують подорожчання хліба щонайменше на 10 відсотків.

Причина перша – згадане підвищення ціни на борошно. Президент асоціації Володимир Слабовський розповідає Радіо Свобода, що поки з Аграрного фонду не вдалося придбати й кілограма борошна, тому доводиться купувати у підприємств.

Інша, вагоміша причина – зростання ціни на газ. «Ці складові – це більше від половини собівартості хліба. Виходячи з таких показників, є необхідність підвищити ціну щонайменше на 10 відсотків. Що буде далі, залежить від того, як реагуватиме влада», – додає Володимир Слабовський.

В уряді пекарям уже пообіцяли, наприклад, компенсацію відсотків за кредитами на закупівлю борошна та гнучку систему оплати за газ. Проте поки, за словами Володимира Слабовського, жоден із цих заходів Кабмін не реалізував.

Подорожчання хліба не страшне?

Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса припускає, що хліб незабаром подорожчає на 15–20%. Проте, на думку експерта, таке подорожчання нині економічно обґрунтоване.

«У нас, мабуть, найдешевший хліб в усьому світі. І не треба боятися того, що деякі сорти таки подорожчають», – наголошує він.

Попри прогнози уряду, що хліб в Україні суттєво не подорожчає, віце-прем’єр з аграрних питань Віктор Слаута пропонує надати грошові субсидії малозабезпеченим верствам населення – для купівлі соціальних сортів хліба у 2011 році.

Такий механізм віце-прем’єр називає ефективнішим, ніж дотації аграріям та виробникам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG