Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вирушає з візитом до Берліна


Німеччина – Віктор Янукович у понеділок з офіційним візитом відвідає Берлін. Це його перша поїздка до німецької столиці на посаді Президента України. Легким візит не буде. Українському державному лідеру, ймовірно, доведеться почути й кілька малоприємних запитань.

До певного затьмарення українсько-німецьких відносин призвів нещодавній інцидент навколо керівника київського представництва німецького Фонду імені Конрада Аденауера Ніко Ланґе. У червні відомого німецького політолога кілька годин протримали в транзитній зоні аеропорту Бориспіль і впустили в Україну лише після втручання в ситуацію офіційних німецьких представників.

Хоча в розмові з німецькими журналістами, яка відбулася напередодні візиту, Віктор Янукович і заявив, що цю справу вже вичерпано, очікується, що канцлер Німеччини Анґела Меркель все ж таки порушить це питання.

Крім того, напередодні міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала главу німецького уряду поговорити з Віктором Януковичем про свободу слова в Україні. За словами правозахисників, після зміни влади з України частіше стали надходити повідомлення про напади на журналістів.

«Репортери без кордонів» говорять також про посилення тиску на українські засоби масової інформації. До речі, як стверджує кореспондент німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Конрад Шуллер, його українських колег запрошували на співбесіду в СБУ й розпитували про його діяльність.

Економічна співпраця й боротьба з оргзлочинністю

Віктор Янукович, судячи з усього, під час перебування в Берліні має намір наголосити в першу чергу на економічній складовій німецько-українських відносин. Під час розмови з німецькими журналістами він зауважив, що влада в Україні останнім часом багато уваги приділяє «економізації зовнішньої політики». За словами українського посла в Берліні, серед тем переговорів буде також питання створення зони вільної торгівлі між Європейським Союзом і Україною.

Своє бачення розвитку подальших відносин з ЄС і Німеччиною український президент планує представити під час доповіді у фешенебельному берлінському готелі «Адлон». Цей виступ організував Центр імені Бертольда Байца. За цим центром стоять східний комітет Німецької економіки, кредитно-фінансовий інститут «Дойче Банк» та Німецьке товариство зовнішньої політики. Як стало відомо від організаторів, інтерес до виступу українського президента настільки великий, що у конференц-залі готелю не вистачило навіть місць для всіх охочих.

Під час візиту Віктора Януковича до Берліна очікується підписання угоди про співпрацю в боротьбі з організованою злочинністю й міжнародним тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG