Доступність посилання

ТОП новини

Угода про малий прикордонний рух між Україною і Словаччиною не працює


Ужгород – Угода про малий прикордонний рух між Україною та Словаччиною не працює, говорять закарпатці, зокрема українські словаки, яких дія договору торкається. Такого ж висновку дійшли у спеціальному дослідженні експерти. Словацька сторона погоджується з цим і готова йти на пом’якшення умов.

«Без Шенгенских віз – у Європу», «Словацька республіка стає до України ближчою» – такі гасла звучали рівно два роки тому в Закарпатті на рівні експертів та пересічних громадян, коли Словаччина підписала з Україною Угоду про малий прикордонний рух. Як передбачалося, українські словаки отримають можливість за спрощеною схемою отримувати спеціальні дозволи на перетин кордону замість оформлення шенгенських віз. Проте не так сталося, як гадалося.

Жителька Ужгорода Янка Федерічка, яка має родичів у прикордонній Словаччині, зауважує: «Дуже важко отримати такий дозвіл. Словаки вимагають, якщо їдеш до родичів, навіть документальне підтвердження родинних зв’язків. Мені простіше піти в консульство і зробити шенгенську візу».

Угода про малий прикордонний рух – «невитребувана»

Українські словаки нарікають і на те, що діє дозвіл на території лише на 30 кілометрів від лінії кордону, оформляють його довго тощо. Саме ці скарги й стали предметом дослідження, яке протягом останніх двох місяців у Закарпатській області проводили експерти Центру стратегічного партнерства за підтримки громадської ініціативи «Європа без бар’єрів».

«Що стосується оформлення дозволів на малий прикордонний рух, то цей інструмент лібералізації візового режиму дуже добре працює в обох угорських консульствах, і в той же час в Генеральному консульстві Словацької Республіки цей інструмент залишається неефективним, проблемним і майже не витребуваним», – констатує президент Центру стратегічного партнерства Світлана Мітряєва

Словаччина обіцяє переглянути угоду

Із тим, що угода про малий прикордонний рух між Словаччиною та Україною не працює, погоджуються й самі словаки. Днями, перебуваючи в Ужгороді новий міністр закордонних справ Словацької Республіки Мікулаш Дзурінда повідомив, що угоду хочуть переглянути в бік збільшення території, на якій вона діятиме.

«Знаємо, що розширення території, на якій діє угода, є важливим питанням, і в першу чергу українська сторона зацікавлена в цьому, – каже він. – Мова йде про те, аби 50-кілометрову зону розширити на Пряшівський та Кошицький краї».

А генеральний консул Словаччини в Ужгороді Мар’ян Сладічек зауважує: «Ми знаємо, де є проблеми в цій угоді, але їх повинна першою порушити українська сторона. З нашого боку ми бачимо проблеми в тім, що є категорії громадян, які не можуть потрапити до Словаччини. Ми вважаємо, що потрібно вирішити цю проблему».

Свої пропозиції щодо Угоди про малий прикордонний рух спеціалісти обох країн мають намір обговорити на найближчому засіданні Міжурядової українсько-словацької комісії з питань транскордонного співробітництва. За попередньою інформацію, проходитиме вона уже в жовтні цього року і саме в Закарпатській області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG