Доступність посилання

ТОП новини

Депутати Київради знищили райради столиці


Тетяна Меліхова, депутат від фракції БЮТ
Тетяна Меліхова, депутат від фракції БЮТ

Київ – В українській столиці ліквідували райради. У четвер майже одностайно за це проголосували депутати Київради. Лише 12 депутатів із фракції Блоку Юлії Тимошенко були проти, вони намагались бойкотувати виступ виконувача обов’язків голови Київської міської адміністрації Олександра Попова.

Основним питанням порядку денного позачергової сесії Київради було вирішити долю райрад. Із презентацією проекту їхньої ліквідації виступив виконувач обов’язків міського голови Олександр Попов. Чинний мер Леонід Черновецький на засіданні так і не з’явився.

Депутати-б'ютівці намагались блокувати трибуну і внесли пропозицію провести референдум серед киян.

«Ми підготували проект рішення, щоб усе-таки 10 жовтня був проведений референдум, щоб кияни самі визначилися, чи вони бажають, щоб 31 жовтня була законно обрана влада у місті Києві, – розповіла Тетяна Меліхова, депутат від фракції БЮТ. – Друге питання референдуму: чи бажають кияни обирати мера, депутатів Київради і райрад, чи, може, вони хочуть, щоб на виконавчу владу призначали чиновника від Януковича?».

Та більшість депутатів відхилили пропозицію б'ютівців.

Виконувач обов’язків міського голови Олександр Попов
Зрештою, слово отримав Олександр Попов і наголосив на економічній недоцільності існування райрад. «Сьогодні ми маємо управлінського персоналу в Києві 5 тисяч 500 чоловік, із них три з половиною тисячі – це управлінці, які працюють у районних державних адміністраціях. Ми маємо величезну армію депутатів районних і міських, яка становить 750 чоловік».

Виконувач обов’язків мера столиці також додав, що навіть Верховна Рада, яка опікується проблемами усієї України, налічує всього 450 депутатів.

Ліквідація райрад не допоможе зекономити бюджетні кошти?

За лічені секунди депутати проголосували за ліквідацію райрад. 95 - за, і лише 12 - проти. Усі противники знищення місцевого самоврядування – це члени фракції БЮТ. Зокрема, б'ютівець Олександр Бригінець не погоджується з тим, що ліквідація райрад допоможе зекономити бюджетні кошти.

Олександр Бригінець, голова комісії Київради з питань культури та туризму
«Депутати місцевих рад не мають зарплат, не мають кабінетів, не мають службових автомобілів. – пояснює Бригінець. – Таким чином, розмови про те, що депутати забирають якісь додаткові кошти, це не правда».

А його соратниця Тетяна Меліхова переконана, що тепер кияни втратять можливість управляти містом самостійно. «Чиновники з Банкової будуть вирішувати нашу долю, – зауважує вона. – Чи робити нам щось у закладах освіти, чи ремонтувати дороги, чи, може, отримати можливість направляти гроші туди, де можна отримати відкати і бариші».

Тим часом Олександр Попов оголосив, що ліквідацією райрад у столиці не обмежаться. Київрада вже ухвалила рішення про скорочення управлінської ланки у Київській міськадміністрації на 20 відсотків. Подальші скорочення мають очікувати і районні адміністрації.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG