Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська опозиція відчула «чорні» технології


Напівзнятий рекламний банер з фото Юлії Тимошенко у Дніпропетровську, 10 вересня 2010 року
Напівзнятий рекламний банер з фото Юлії Тимошенко у Дніпропетровську, 10 вересня 2010 року

Дніпропетровськ – Дніпропетровська опозиція заявляє про початок застосування проти неї «чорних» передвиборних технологій. У ніч на п’ятницю в центрі міста невідомі зірвали передвиборну рекламу місцевої «Батьківщини». Інцидент спровокував взаємні звинувачення виборчих штабів різних політичних сил, опонентів у боротьбі за депутатські мандати і крісло міського голови Дніпропетровська. Експерти кажуть: демонтаж плаката схожий на постріл стартового пістолета – боротьба почалась.

Очевидці розповідають: у ніч на п’ятницю до будівлі ЦУМу під’їхали дві автівки без номерів із молодиками спортивної статури. Один із них виліз на дах магазину і, спустившись на мотузці, перерізав кріплення плакату. 26-метровий рекламний брандмауер дніпропетровських б'ютівців упав і завис на нижньому кріпленні. Невідомі з місця події зникли.

У місцевому осередку ВО «Батьківщина» інцидент із плакатом називають початком застосування «чорних» передвиборних технологій проти опозиції у Дніпропетровську. На плакаті був передвиборний лозунг партії «Справедливість переможе».

Отож нічну подію тимошенківці називають «згортанням справедливості в місті». Замовника демонтажу бачать у таборі політичних опонентів.

«Ми це розцінюємо як спробу втручання у виборчий процес. Влада просто боїться зображення Юлії Тимошенко – ось вам початок виборчого процесу», – каже заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина» Валерій Мурлян.

Регіонали чекають на докази «чорних» технологій

Власники рекламної площі підтвердили законність розміщення плакату на ЦУМі, міліція запротоколювала інцидент. Винних поки не знайшли.

Між тим у штабі Партії регіонів заявляють про непричетність до події. Керівник штабу Павло Безуглий сказав: Партії регіонів вигідно, щоб місцеві вибори пройшли чесно і були визнані на всіх дільницях, заяви ж опозиції про «брудні» технології можуть свідчити про підготовку до зриву виборів і судової тяганини за результати.

Що ж до псування рекламних носіїв опонентів, Павло Безуглий запевняє: регіонали і влада тут ні до чого.

«Не чиновники займаються рекламою, а комерційні структури. Нема ніяких проблем замовити зображення свого обличчя на рекламній площі. Що ж стосується демонтажу, хай покажуть хоч одне фото, де наші з нашою символікою цим займаються», – прокоментував регіонал.

Про адміністративний тиск і нечесну гру з боку влади напередодні старту виборчої кампанії у Дніпропетровську заявило ще кілька політичних сил.

«Нашоукраїнці» поширили заяву про тиск влади на членів партії, які працюють у бюджетній сфері, Щоправда, конкретних прізвищ не назвали.

А громадська організація «ГРАД», яка збирається йти на вибори на боці партії «Україна майбутнього», заявила про непрозорість виборчої кампанії, закладену в самому законодавстві.

Координатор «ГРАДу» Андрій Денисенко каже: у громадських об’єднань забрали право бути обраними без політиків.

«Заборонене створення місцевих виборчих блоків. Таким чином партія влади усуває більшість своїх конкурентів, зокрема блоки, які мали б бути створені на основі громадських організацій. У ситуації де-факто однопартійності говорити про чесні вибори неможливо», – вважає Андрій Денисенко

Число порушень на виборах збільшиться – експерт


Взаємні звинувачення партійців свідчать про фактичний старт у Дніпропетровську виборчої кампанії, кажуть експерти. Наскільки чистою буде гра, прогнозувати поки не беруться.

Відомо одне, каже дніпропетровський політолог Віктор Пащенко: конкурентність цих місцевих виборів нижча, ніж попередніх, відповідно буде нижчою і явка виборців.

«Явка буде нижчою, адже падає довіра до самого інституту виборів. Що стосується зловживань, то єдиний шлях їм запобігти – дієві суди і правоохоронці. Не вірю я в добру волю політиків, та ще й на виборах. Оскільки ж ті структури працюють все гірше, то число порушень на виборах збільшиться», – зазначає політолог.

Офіційно виборча кампанія виборів-2010 в Україні стартує в суботу, 11 вересня. Дніпропетровським політикам цей день несе додаткові можливості «засвітитись»: цими вихідними місто відзначатиме день народження.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG