Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів має у Львові більше прихильників, ніж «Наша Україна»


Львів – Половина львів’ян не можуть назвати жодної інституції, якій вони довіряють. Більше 33% мешканців найбільшу довіру мають до церкви, а найменшу до політичних партій. Такими є настрої львів’ян на старті виборчої кампанії за даними опитування «Соціоінформ». А це, за оцінками місцевих політологів, тривожний сигнал.


За результатами опитування «Соціоінформ», близько 20% львів’ян проголосують на виборах до Львівської міськради за ВО «Свобода», 15% – за партію «Батьківщина», майже 9% віддадуть свої голоси за «Фронт змін», за Партію регіонів – 6%. Мають шанс отримати депутатські мандати також «Наша Україна», «Сильна Україна» та «Пора».

Схожий розподіл голосів буде і на виборах Львівської обласної ради.

Однак кожен шостий виборець ще не визначився, кого підтримати на місцевих виборах. При цьому мешканці називають політичні партії корумпованими інституціями на рівні з прокуратурою і міською владою.

Галичани підтримують націоналістичні і християнсько-демократичні цінності, а третина респондентів або ж вагаються, або ж не підтримують жодної ідеології.

Виборча кампанія буде гострою

Щодо претендентів на крісло мера Львова, згідно опитувань, лідером є діючий міський голова Андрій Садовий, який припинив своє членство у партії «Наша Україна». Ймовірно, з огляду на її низький рейтинг, бо нашоукраїнці мають менше прихильників, ніж регіонали. Конкурентом у боротьбі за крісло мера в Андрія Садового буде народний депутат від Партії регіонів Петро Писарчук.

Політолог Анатолій Романюк наголошує, що виборча кампанія буде доволі гострою. «Однією з головних інтриг буде питання щодо участі чи ні партії «Батьківщина», – каже він. – А за своєю гостротою, рівнем місцеві вибори будуть такими ж як і цьогорічні президентські».

Оскільки передвиборча кампанія лише розпочалась, то електоральні настрої змінюватимуться, прогнозує політолог. І це, знову ж таки, залежить від того, чи братиме участь у виборах на Львівщині партія «Батьківщина», в якій панує розкол і обидві групи подали до ЦВК кандидатури своїх представників у виборчих комісіях на Львівщині та у Львові.

Недовіра-недовірою, а голосувати галичани будуть

За оцінкою політолога Юрія Шведи, змішана система голосування, з одного боку є позитивною, але з іншого, депутат-мажоритарник, який висувається від партії, змушений буде дотримуватись партійних зобов’язань і водночас служити громаді, яка його обрала.

«Це не нормальна практика, коли партія контролює мажоритарника, бо це вноситиме протиріччя у діяльність і депутата, і партії. Тому що мажоритарник не знатиме, як йому діяти, коли позиція партії і громади буде різнитися. Депутати будуть поділені на білих і чорних. Білі – це ті, що пройшли по списках і займатимуться ідеологією, і чорні – це мажоритарними, до яких звертатимуться виборці і вимагатимуть вирішення їхніх питань», – наголошує політолог.

Традиційно явка виборців на Львівщині на місцевих виборах вища, аніж на президентських. Тому варто сподіватись, що на дільниці прийдуть понад 80 відсотків виборців.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG