Доступність посилання

ТОП новини

Справа Гонгадзе: слідство назвало єдиного замовника вбивства


(архівна фотографія) Вечір пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе, 16 вересня 2009 року
(архівна фотографія) Вечір пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе, 16 вересня 2009 року

Київ – Напередодні десятої річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе завершене слідство у справі про його вбивство. За офіційними даними Генпрокуратури, слідство встановило, що замовником убивства був тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, який на початку 2005 року був знайдений мертвим у власному будинку. Між тим, у причетних до справи і добре поінформованих осіб такі висновки слідства викликали скептичну реакцію.

Генеральна прокуратура завтра вранці передає матеріали слідства у справі про вбивство Георгія Гонгадзе для ознайомлення родичам загиблого. На лаві підсудних має опинитися організатор та виконавець злочину – генерал міліції Олексій Пукач, який на момент убивства очолював у МВС службу стеження. Співучасники злочину троє офіцерів міліції вже отримали по 12 і 13 років ув’язнення.

За даними прес-служби Генпрокуратури, слідство встановило, що замовником і підбурювачем убивства засновника інтернет-видання «Українська правда» є тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. У 2005 році екс-міністр був знайдений мертвим у власному будинку з двома вогнепальними пораненнями. Слідство встановило, що це було самогубство.

Адвокат Валентина Теличенко, яка представляє інтереси дружини загиблого журналіста, каже, що офіційна версія слідства залишає багато запитань, на яких наразі немає відповіді. Зокрема, якими були мотиви генерала Кравченка, щоб замовити вбивство журналіста.

«Я не виключаю, що слідство не встановило мотиви Кравченка, – каже вона. – Вважаю, що це надзвичайно важлива обставина для з’ясування всіх інших обставин вчинення злочину».

Відлуння «касетного скандалу»


Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. Невдовзі в Таращанському районі на Київщині було знайдено обезголовлене тіло, як згодом з’ясувалося, загиблого журналіста. А потім лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз оприлюднив записи зроблені в кабінеті Президента. Із них випливало, що замовником злочинних дій проти журналіста був тодішній президент Леонід Кучма.

Записи потайки зробив охоронець Президента – майор Микола Мельниченко.

Тепер, коментуючи інформацію про закінчення слідства, майор Мельниченко не виключає, що він не свідчитиме в суді. Від коментарів він відмовився, пообіцявши розповісти все на прес-конференції вранці 15 вересня.

Адвокат Валентина Теличенко каже, що «плівки Мельниченка» не фігуруватимуть на судовому процесі як доказ.

«По-перше, записи одержані в незаконний спосіб, – зазначає вона. – І ми не бачили судового рішення, яким би було виправдано дії тієї особи чи осіб, які зробили ці записи. По-друге, не встановлено походження цих записів. На жаль, первісних носіїв і далі немає в розпорядженні слідчих органів, наскільки мені відомо».

Колишнього заступника Кравченка дивують матеріали слідства

Геннадій Москаль
Ще в червні цього року в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат і генерал міліції Геннадій Москаль, сказав, що слідство шукає крайнього, щоб із нього зробити замовника вбивства. Тепер в офіційну версію Генпрокуратури, що єдиним замовником убивства є колишній міністр внутрішніх справ, він також не вірить.

«Кравченко – це політичне рішення, а не процесуальне», – зазначає Геннадій Москаль.

Сумніви у нього викликають і матеріали слідства, які потрапили в пресу. Зокрема, ніби міністр замовив вбивство прямо у себе в кабінеті.

«Я двічі був заступником Кравченка. У мене з ним були конфіденційні розмови – він їх ніколи не вів у кабінеті. Щоб у кабінеті дати наказ на замовне вбивство – ну, як казав Станіславський, «не вірю!», – поділився з Радіо Свобода своїми міркуваннями Геннадій Москаль.

За словами адвоката Валентини Теличенко, судовий процес може розпочатися наприкінці цього або на початку наступного року. Не виключено, що частково він проходитиме в закритому режимі, адже йтиметься про роботу міліцейського підрозділу зовнішнього спостереження.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG