Доступність посилання

ТОП новини

Голова СБУ: дії щодо історика Забілого є законними


Валерій Хорошковський
Валерій Хорошковський

Київ – Не всі документи, вилучені у директора Національного музею-меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслана Забілого, були розсекреченими. Про це заявив Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський, зауваживши, що стосувалися не лише періоду Другої світової війни та ОУН-УПА. Керівник СБУ також додав, що наразі шукають осіб, які були зацікавлені в отриманні від Руслана Забілого засекречених історичних матеріалів.

Руслан Забілий
Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський продемонстрував три папки документів, вилучені у Руслана Забілого. За його словами, вони вже пройшли експертизу, в результаті якої з’ясовано, що лише одна папка містила гриф «Розсекречено». Документи з двох інших папок розсекреченими не були.

«Проблема полягає в тому, і я наголошую на цьому, Забілий – співробітник СБУ. Він чітко ознайомлений з усіма правилами збереження, перевезення всіх секретних документів або документів із обмеженим доступом. Він знає ці правила. Він давав особисту підписку. До речі, якщо цікаво, я можу показати цю підписку й тут. Таким чином, це не просто вільна людина, яка вільно отримала доступ до інформації», – сказав Валерій Хорошковський.

Зі свого боку, Руслан Забілий категорично відкидає звинувачення з боку СБУ. А колишній директор Державного архіву СБУ Володимир В’ятрович зазначив в ефірі Радіо Свобода, що всі документи, з якими працював Руслан Забілий, пройшли офіційну процедуру розсекречення.

«На 99 відсотків я знаю, яка історична інформація є в нього, тому що ми є колегами. Один відсоток залишаю на його приватну інформацію. Дуже різні документи, абсолютна більшість із них стосувалася УПА, тому що і Забілий, і особисто я є істориками, які займаються історією УПА. Але є матеріали 1930-х років, так звані «розстрільні списки» «трійки», є матеріали частково кінця 1980-х про Рух. Всі матеріали, які надруковані, які ми постійно досить непогано інформаційно представляли за участі журналістів, і виключно історичні матеріали», – розповів Володимир В’ятрович.

За словами Валерія Хорошковського, у вилучених матеріалах містяться документи не лише періоду Другої світової війни або ОУН УПА. «Є матеріали, і це знов-таки в наших експертизах зафіксовано, періоду 1973-го, 1975-го, 1978 років. Ці люди на сьогоднішній день серед нас», – сказав він.

Голова СБУ висловив сумнів, що особи, які фігурують у цих документах або їхні родичі, які ще живі, дали чи можуть надати згоду на оприлюднення документів. У разі відсутності такої згоди СБУ не дозволяє стороннім знайомитися з архівними матеріалами.

«Коли мені, я думаю, закинуть зараз: а ми не знаємо, що було, чи щось додавалося, чи не додавалося до тих матеріалів, які ми вилучили. Повірте мені, що процесуально всі моменти закріплені. Вони ухвалювалися комісією. Тому жодних проблем, з точки зору доказів, у нас не буде», – наголосив Валерій Хорошковський.

Наразі слідство триває. І Служба безпеки України стверджує, що шукає осіб, яким були потрібні від Руслана Забілого засекречені історичні матеріали.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG