Доступність посилання

ТОП новини

Чи бойкотуватимуть кримські татари місцеві вибори?


Сімферополь – Якщо тиск влади на Меджліс кримськотатарського народу та його політичного партнера – Народний Рух України – не припиниться, то кримські татари можуть відмовитися від участі у місцевих виборах. Про це пише кримська преса. Журналісти стверджують, що серед членів Меджлісу зростають радикальні настрої і звучать заклики до бойкоту виборів. Чи справді до цього готовий Меджліс і чим це може загрожувати політичній ситуації в Криму – ця тема стала однією з провідних на початку виборчої кампанії в Криму.

Днями одразу кілька кримських мас-медій повідомили, що більшість членів Меджлісу схиляються до того, щоб оголосити політичний бойкот місцевим виборам і не брати участі у виборчій кампанії взагалі. Це пояснюється адміністративним тиском на політичного партнера Меджлісу – Народного Руху України.

Верховна Рада Криму попри те, що у її складі є ціла фракція Руху-Курултаю, не включила до складу Виборчої комісії АРК жодного висуванця НРУ. Практично немає рухівців і серед членів територіальних міських і районних виборчкомів, насамперед, у тих регіонах, де висока частка кримськотатарського населення.

А днями Головне управління Міністерства юстиції України в Криму попередило керівника рухівської парторганізації в автономії Леоніда Пилунського про те, що реєстраційні документи організації не в належному стані. Місцева преса припускає, що існує загроза недопуску НРУ на вибори до Верховної Ради Криму.

Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв
Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що питання про бойкот поки що не актуальне: «Зараз начебто підстав для цього немає. Але в будь-якому випадку збиратиметься Меджліс, вивчатиме ситуацію й ухвалить рішення. Але й таке не виключено», – сказав Мустафа Джемілєв про можливий бойкот виборів з боку кримських татар.

Вибори без Меджлісу – влада без кримських татар. Що далі?

Експерти по-різному оцінюють імовірність того, що Меджліс-Рух на знак протесту справді відмовиться від участі у виборах. Але сходяться переважно на тому, що це матиме негативні наслідки. Причому, як для етно-політичної стабільності в Криму, так і для міжнародного іміджу України.

Кримський аналітик Микола Семена каже, що кримськотатарський народ у цьому випадку «залишиться поза виборчим процесом, що ставить місцеві вибори в Криму за межею легітимності». На думку аналітика, у цій ситуації вибори, очевидно, будуть «сумнівно-легітимними» і нова влада «не представлятиме весь спектр виборців у Криму».

Експерти звертають увагу на те, що лише Меджліс у кримськотатарському національному русі має розгалужену мережу регіональних відділень і реально може вплинути на участь чи неучасть у виборах більшої частини своїх співвітчизників.

Представники влади поки не коментують можливість бойкотування кримськими татарами виборів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG