Доступність посилання

ТОП новини

Як Партія регіонів сама собі нашкодити вирішила


Київ – Через оновлені вимоги до виборчого процесу, на місцевих виборах можуть постраждати й кандидати від Партії регіонів, яка й ініціювала напередодні зміни до закону про вибори, вважають деякі політологи. Зокрема, зашкодити перемозі «біло-блакитних» кандидатів у мери може норма закону про заборону самовисування, а також вимога до політичних сил підтримувати лише одного кандидата.

На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, перший тиждень виборів підтвердив намір провладної політичної сили використовувати адмінресурс.

«Адмінресурс – це можливість впливати на певні рішення, він не є абстрактним: хто має конкретну владу на місцях, то й і вирішує. Нині ми бачимо конкретну зачистку тих «незручних» людей, які мали вплив на місцях», – зазначає він.

Партія регіонів зробила своїм кандидатам «ведмежу» послугу?


Деякі політологи, підбиваючи підсумки першого тижня виборчої кампанії, сходяться на думці, що початок виборчих перегонів виявив недоліки нового законодавства про місцеві вибори.

Політолог і політтехнолог Анатолій Луценко вважає, що ухвалений закон про місцеві вибори значно ускладнює виборчий процес для всіх учасників.

«Усім політичним силам треба домовитися, щоб не вносити жодних змін до виборчого законодавства пізніше, ніж за рік до виборів, – каже він. – Тоді і для органів державної влади, і для суспільства будуть зрозумілі правила гри».

Верховна Рада ухвалила новий закон про місцеві вибори у липні цього року. Його автор – голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Нині, на думку Анатолія Луценка, саме регіонали можуть найбільше постраждати від закону, який самі ж і підтримали.

«Хаос у законодавстві і ці численні зміни у деяких регіонах можуть зіграти проти Партії регіонів. Тому що виконавська дисципліна, на якій нібито тримається адмінресурс, лише тоді може бути ефективна, коли кожен із солдатів знає свій маневр», – зауважує експерт.

Політсилам важко вибирати кандидатів

Серед положень нового закону про місцеві вибори – заборона на самовисування у кандидати на посади мерів міст, а також вимога до політичних сил офіційно підтримувати лише одного кандидата у мери.

Ці норми вже спричинили скандали у деяких українських містах. Зокрема, у Харкові розпалилася дискусія через те, що Партія регіонів офіційно заявила про підтримку чинного міського голови Генадія Кернеса. Хоча раніше мова йшла також про іншого кандидата – бізнесмена Володимира Ярославського, який нібито мав значну підтримку «регіоналів».

«Партія регіонів, сама того не бажаючи, загнала себе в не дуже зручне становище, причому саме в тих регіонах, де має найбільшу підтримку. Адже у деяких містах є кілька найсильніших кандидатів – і всі вони члени Партії регіонів, бо іншої партії там фактично немає», – говорить голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Підбиваючи підсумки першого виборчого тижня, політологи висловили занепокоєння й тим, що Центральна виборча комісія досі не оприлюднила списки територіальних виборчих комісій, які вже днями мали б зібратися на перші засідання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG