Доступність посилання

ТОП новини

Янукович створює механізм «керованої демократії» «за Путіним» (європейська преса)


Прага – Низка коментарів європейських газет стосується рішення Конституційного Cуду України про скасування політреформи 2004 року. Оглядачі вважають, що це означає не лише повернення до президентсько-парламентської республіки і Конституції 1996 року, а й знаменує створення Президентом Януковичем і його командою механізму «керованої демократії» російського зразка. Низка публікацій у європейській пресі стосується згортання в Україні демократичних завоювань – посилення авторитаризму влади у виборчих комісіях на виборах до місцевих рад, ігнорування опозиції владою Києва та її союзниками на міжнародному рівні, мається на увазі і Ялтинський форум. У Брюсселі обговорюють також лист лідера польської опозиції Ярослава Качинського до Європарламенту і західних країн, у якому цей політик попереджає, що підтримка «нео-імперської» Росії з боку Німеччини, США та інших західних країн несе загрозу існуванню не лише Євросоюзу, й завоюванням демократії у світі.

Впливова «Файненшел Таймз» вважає, що з ухваленням Конституційним Судом в Україні рішень на посилення президентського правління в Україні «посилюються побоювання Заходу стосовно того, що Президент Віктор Янукович і його коаліція намагаються вибудувати систему «керованої демократії» на зразок тієї, що створена в Росії Володимиром Путіним, нинішнім прем’єр-міністром і колишнім президентом Росії». Газета також звертає увагу на попередження опозиції на адресу Заходу, що влада Януковича неухильно рухається шляхом згортання демократії в Україні. Один із київських експертів, керівник продемократичного Фонду Сороса у Києві, Євген Бистрицький сказав «Файненшел Таймз», що влада Януковича поки що експлуатує так званий «адмінресурс» на зразок «контролю судів і місцевих виборчих комісій...» «Але вона використовує його поки що в рамках недосконалості законодавства, «його дірок», і тому звинуватити владну команду в явних порушеннях поки що важко», – наголосив експерт.

Польська «Жечпосполіта» вважає, що не запрошення організаторами щорічного Ялтинського європейського форуму, зокрема, колишнім президентом Польщі Квасневським, лідера опозиції Юлії Тимошенко означає намагання організаторів прислужитися владі Януковича. Польське видання також наголошує, що нинішній форум Ялтинської європейської стратегії перетворився на трибуну представників команди чинного Президента України. Представники опозиції наголошують, що нинішній форум у Ялті показав обмеження широкої політичної присутності на тих дискусіях в Україні, в яких бере участь влада.

А словацька СМЕ наголосила, що Президент Янукович брутально повчав Європейський Союз у Ялті з приводу того, що нібито Брюссель «не готовий дебатувати» з Україною і не має ніякого бажання щодо «прийняття України до нинішньої 27-членної спільноти». Словацьке видання також зауважило, що український глава у своєму виступі попередив європейських керівників про обрання Києвом «власних темпів, способів і методів інтеграції, які будуть відповідати прагненням нашого народу», бо альтернативи інтеграції України до ЄС, за словами Януковича, не існує.

Брюссельське видання EUObserver інформує про своєрідний лист-попередження польського опозиційного лідера Ярослава Качинського до членів Європарламенту, послів західних країн у Брюсселі та лідерів Заходу щодо «неоімперської політики Росії», яка посилює свої спроби у «відновленні сфер впливу», тоді як США все менше звертають увагу на Європу. Качинський критикує тут держави Європи, особливо, Німеччину і Бельгію, які надають перевагу зміцненню бізнесу з Росією перед європейськими цінностями і демократичною стратегією Європи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG