Доступність посилання

ТОП новини

Нічний сухий закон


В українських містах забороняють торгувати алкоголем уночі. Вже кілька днів заборона діє у Львові та Ужгороді, ухвалили рішення про неї в Івано-Франківську, розглядає таку можливість і міськрада Києва. На думку прихильників цього кроку, з десятої години вечора до десятої ранку спиртне можна продавати лише у барах та ресторанах.

Керівник МВС Анатолій Могильов називає це профілактикою злочинів. Натомість виробники міцних напоїв стверджують, що Україна повертається у початок дев'яностих. Тоді сумнівної якості горілку продавали утридорога таксисти, продавці з-під прилавка, а також перекупщики в переходах.

Антиалкогольний Львів

У Львові нічний сухий закон діє вже четвертий день. На тих, хто наважиться торгувати оковитою після 10-ї вечора, накладатимуть штраф - від 510-ти до тисячі семисот гривень – за Кодексом про адміністративні правопорушення. А злісних порушників обіцяють позбавляти ліцензії на торгівлю алкогольними напоями. Кореспондентка Радіо Свобода у Львові відвідала кілька торгових точок, у нічному асортименті яких тепер не повинно бути міцних напоїв.

У перший день запровадження заборони вона обійшла кілька крамниць. На деяких висіли оголошення про рішення виконкому із вказаним новим графіком роботи. Тобто деякі магазини припинили роботу у нічний час. Власники інших крамниць відверто зізнавались, що не знають, як працюватимуть і що робитимуть. Ймовірно, звертатимуться з позовами у суд на незаконне, на їхню думку, рішення виконкому (за фактом втручанням у підприємницьку діяльність). До того ж, рішення є регуляторним актом, ухваленим виконком, а не депутатським корпусом, без попередніх громадських слухань.

Рішення виконкому пан Юрій, власник двох крамниць і хлібобулочного цеху у Львові, назвав піаром мера Садового перед виборами. «Ми маємо всі ліцензії, працюємо законно. А тепер не зможемо. У мене є нічний продавець, я не можу звільнити людину, викинути на вулицю тільки тому, що комусь захотілось перед виборами показати, що він піклується про людей. Це однобоке рішення. Не всі приходять купити пляшку, щоб тут же її випити. Я теж подаватиму у суд, як і інші підприємці».

З 1 жовтня керівництво львівської міліції наказало підлеглим перевіряти підприємців, які реалізують алкогольні напої у нічний час, і притягувати їх до адміністративної відповідальності та штрафувати. А ще таких підприємців податкова може позбавити ліцензії на торгівлю алкогольними напоями. Це ніщо інше, як полювання, кажуть підприємці. «Почнеться хабарництво, штрафи, те, від чого ми відійшли, знову стане нормою», - переконаний власник магазинів Юрій.

Центр вивчення громадської думки Інституту міста Львівської міськради наголошує, що згідно з їхніми опитуваннями, майже 80% львів’ян підтримують ініціативу щодо заборони продажу алкоголю у нічний час.

95% тяжких злочинів скоєні в стані алкогольного сп’яніння

У столиці України спиртне вночі продавати ще можна. Однак, уже наступного місяця міськрада Києва може зробити столицю ще одним українським містом, де це заборонять, повідомила заступник голови Київської міської адміністрації Алла Шлапак.

Більшість крадіжок, грабежів, розбійних, хуліганських нападів скоюють вночі, зазначив начальник відділу зв'язків з громадськістю Київської міліції Володимир Поліщук. І переважна більшість хуліганів чинять злочини після вживання великої кількості алкоголю. «Звичайно, коли люди йдуть увечері неосвітленими місцями – для злочинця це саме той час, коли він може діяти. Це зрозуміло, що злочинів скоюють набагато більше саме в стані алкогольного сп’яніння. У стані алкогольного сп’яніння скоєні майже 95% тяжких злочинів, таких як убивства».

Колись у нас уже продавали алкоголь лише з другої дня до сьомої вечора, згадує депутат Володимир Ар’єв. І це призвело до того, що осередки злочинності концентрувалися саме в чергах, біля місць продажу алкоголю (де відбувалися бійки і навіть убивства). «І зараз «в темну» будуть продавати однозначно, і це спричинить лише те, що патрульні будуть забезпечені ще одним видом хабарів - від тих, хто продає алкоголь з-під поли. Крім того, це буде не лише горілка, завбачливо куплена ділками, буде ж і йти сурогат».

На думку директора асоціації «Укргорілка» Івана Жолнера, заборони на продаж спиртного не вирішують проблему пияцтва в Україні, а роблять навпаки. Вони погіршують ситуацію в галузі та зменшують наповнення бюджету. Іван Жолнер закликає владу ухвалювати закони, спрямовані на підвищення культури споживання алкоголю та захист споживачів від сурогату.

До кожного кіоску вночі міліціонера не приставиш і не проконтролюєш, продають там спиртне чи ні, визнає перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник. Але, якщо не міняти ситуацію із нічною торгівлею горілки, проблема пияцтва (яка і так є дуже загрозливою) стане ще гострішою, зауважує депутат. Зокрема, це стосується села. «Я народився, жив у селі… Ви знаєте, о дев’ятій – десятій вечора, особливо в осінній та зимовий період було вже все спокійно, люди відпочивали. А зараз кабаки гудуть… Люди п’ють, роботи немає – п’ють і пропивають усе підряд. І це біда велика - як гральні автомати, так і ця випивка»,– говорить голова комітету.

«Заборони впливають мало»

На потяг до спиртного будь-які заборони впливають мало, констатує нарколог Андрій Карачевський. Накази не здатні подолати біологічні та психологічні механізми жертв спиртного. І це зайвий раз показав досвід Москви, де нинішнього року теж заборонили нічну торгівлю алкоголем. «У Росії такий досвід є, і я, чесно кажучи, не знаю, щоб він позитивно вплинув на ситуацію. Не бачу, щоб це вплинуло на щось, окрім збільшення кількості хабарів міліції. А так, наукових даних про те, що заборона купувати алкоголь після 22-ї години впливає на залежність, таких даних немає», – говорить експерт.

Взагалі будь-які «сухі закони» (і нічні, і денні, і цілодобові) закінчуються одним: п’ють ще більше, стверджує нарколог. «Досвід заборонних актів у Сполучених Штатах Америки та в колишньому СРСР продемонстрували підвищення рівня криміналізації та нелегальної торгівлі. А на здоров’я це не впливає, бо збільшується наркотизація, збільшуються інші негативні чинники».

Отже, наркологи наголошують, що одними заборонами зміни ситуації не добитися. Людина має усвідомлювати всю шкоду алкоголю. І впроваджувати це розуміння треба в процесі навчання, починаючи з дитячого та підліткового віку. Крім того, за словами деяких фахівців, необхідно заборонити пропаганду алкоголю з телеекранів, а тим часом популяризувати здоровий спосіб життя. А після хоча б часткової зміни ставлення до алкоголю, різні заборони на його продаж просто не будуть потрібні.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG