Доступність посилання

ТОП новини

Закон про доступ до інформації ухвалять, але не виконуватимуть?


Київ – Проект Закону України «Про доступ до публічної інформації» парламент незабаром ухвалить, проте виконуватися закон не буде, вважає політолог Михайло Погребинський. Нині законопроект готують до повторного другого читання. У парламентському Комітеті з питань свободи слова закликають колег підтримати законопроект, водночас у Мін’юсті наполягають, що проект закону до голосування не готовий.

Кореспондентка одного з українських телеканалів Світлана розповідає в коментарі Радіо Свобода, що навіть їй як працівникові ЗМІ отримати інформацію про діяльність органів влади дуже проблематично. Зазвичай найбільші труднощі виникають у неї з інформаційними запитами до більшості міністерств, а також до столичної міськдержадміністрації.

«У 70% випадків ми просто не отримуємо відповідь. Коли телефонуєш, запитуєш про долю свого інформаційного запиту, виявляється, що з прес-служби він чомусь перейшов до загального відділу. Телефонуєш туди, запитуєш, а у відповідь чуєш: мовляв, вибачте, він у прес-службі. Виходить, або вони і не збираються надавати потрібну інформацію, або просто перешкоджають її отриманню», – зазначає журналістка.

Законопроект «сирий» для голосування – Мін’юст


Проект закону «Про доступ до публічної інформації» спочатку готували у Міністерстві юстиції. Проте у парламенті урядовий законопроект так і не зареєстрували: Мін’юст випередив народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко. Однак законопроект б’ютівця у другому читанні не підтримала парламентська більшість і відправила його на повторне друге читання.

У Мін’юсті наголошують, що поки за законопроект «Про доступ до інформації» зарано голосувати, адже у документі багато недопрацювань. Зокрема, у міністерстві нарікають на те, що хоч законопроектом і передбачено регулювання доступу до таємної інформації, проте не вказано механізми регулювання.

Ще одним недоліком є відсутність пропозицій щодо внесення змін в інші нормативні акти, говорить начальник відділу з питань гуманітарного законодавства Мін’юсту Тетяна Сидоренко.

«Коли ухвалять закон про доступ до інформації, однаково діятиме і Закон України «Про інформацію». Таким чином, закон про доступ буде лише процедурним. Водночас він вилучає з закону про інформацію деякі норми, і ухвалення закону про доступ до інформації потягне за собою низку змін до інших нормативно-правових актів», – додає Тетяна Сидоренко.

Закон не вирішить проблеми?


Натомість в опозиції закликають колег підтримати законопроект. Народний депутат від НУНС, секретар парламентського Комітету з питань свободи слова Юрій Стець визнає, що у законопроекті є недоліки, проте вважає, що допрацювати його потрібно вже після голосування. «Якщо ми не будемо рухатися у напрямку ухвалення цього закону, журналістам буде так само складно працювати», – наголошує він.

Водночас директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський упевнений, що парламентарі таки підтримають проект Закону «Про доступ до публічної інформації». Однак він сумнівається, що закон виконуватимуть.

«Якби правляча коаліція не хотіла цього закону взагалі, проект не відправили б на повторне друге читання. Загалом Мін’юст не проти цього закону, Президент не проти. Тому його ухвалять. Але він не буде виконуватися, адже ті моменти, які бюрократія хоче приховати, вона приховає в будь-якому випадку», – додає політолог.

Загалом законопроект покликаний забезпечити право на доступ до інформації, зокрема шляхом подання запитів на інформацію, а також виконання обов’язку розпорядниками інформації оприлюднювати дані про свою діяльність.

Напередодні на важливості ухвалення українським парламентом закону про доступ до інформації наголосила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Водночас заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман запевнила, що глава держави сприятиме якнайшвидшому ухваленню парламентом цього закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG