Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МЗС Росії знову у Польщі – готує візит Медведєва


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Варшава – Розпочинається дводенний візит міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Польщі. Упродовж останніх двох місяців Лавров уже вдруге у Варшаві. У програмі візиту голови російського зовнішньополітичного відомства – розмови з керівниками польської держави про стратегічні напрямки польсько-російської співпраці.

Сергій Лавров візьме участь у засіданні «Комітету стратегії польсько-російської співпраці», а також зустрінеться з президентом Польщі Броніславом Коморовським. Головним учасником засідання двостроннього комітету з польського боку буде міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Завдання цього комітету – узгодження стратегічних аспектів співпраці перед зустрічами президентів Польщі та Росії.

Річ у тім, що на 6 грудня заплановано візит до Польщі президента Росії Дмитра Медведєва, тож обидва міністри погоджуватимуть низку ключових для польсько-російських відносин питань. Зокрема, міністри з’ясують, які саме з польсько-російських двосторонніх договорів готові для підписання президентами обох країн.

«Йдеться про те, щоб діагностувати стан наших стосунків і остаточно вирішити, які саме угоди будуть готові для підписання під час візиту президента Росії до Польщі, запланованого на грудень», – пояснює Радослав Сікорський.

Розмовлятимуть про минуле і злободенне

Як твердять польські оглядачі, під час перемов міністрів ітиметься про дві угоди, які могли б підписати президенти. Передусім про газову угоду, згідно з якою Росія постачатиме до Польщі газ до 2022 року, а також про так званий малий прикордонний рух між Польщею та Калініградською областю Російської Федерації.

Крім того, під час зустрічі міністрів обговорюватимуть питання, пов'язані з розслідуванням катинського злочину та смоленської катастрофи. Обидві ці теми залишаються каменем спотикання у польсько-російських відносинах. Поляки не задоволені перебігом розгляду цих двох резонансних справ.

Саме сьогодні, у день прибуття до Варшави Сергія Лаврова, польський міністр внутрішніх справ Єжи Міллер наголошував, що Польща дотепер не отримала з Росії всіх документів із розслідування смоленської катастрофи. «Список тих документів, які ми очікуємо від російської сторони все ще актуальний. На жаль, на багато пунктів цього списку ми не отримали відповіді. Є такі документи, яких ми дотепер не отримали», – зауважив керівник МВС Польщі.

У засіданні комітету стратегії польсько-російської співпраці візьмуть участь міністри кількох польських та російських міністерств, а також депутати верхніх палат польського і російського парламентів. Уперше міністри закордонних справ вручать дипломи «За видатні досягнення у процесі взаєморозуміння та зближення польського і російського суспільств». Зокрема таким дипломом буде відзначено польську акторку Барбару Брильську, героїню фільму Ельдара Рязанова «С легким паром».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG