Доступність посилання

ТОП новини

Світові інвестори згадали про українське село


Київ – Вартість українських аграрних підприємств збільшується, а потік інвестицій до них зростає. По таку тенденцію останніх двох місяців повідомили сьогодні не тільки урядовці, а й незалежні експерти. Однак і ті й інші згадали й про численні перешкоди, які зупиняють охочих вкладати капітал в українське сільське господарство.

Від початку року потік капіталу в Україну збільшується, повідомляють в Українському клубі агарного бізнесу. Експерти клубу відзначають, що сьогодні обсяг прямих іноземних інвестицій сягає мільярда доларів США, вартість українських аграрних компаній за два місяці збільшилася на 10 відсотків і продовжує далі зростати.

Більше того, уперше за два роки представники українського агропромислового комплексу (АПК) продали частину акцій на Лондонській фондовій біржі. Цього року українські аграрії більш активно розміщують акції на Варшавській, Франкфуртській та інших європейських фондових біржах. Це і підтверджує перспективність українського агробізнесу, і дає йому додаткові кошти для розвитку, вважають експерти.

Інвестор допомагає найсильнішим


Серед найбільших інвесторів – провідні світові фінансові інститути. Зокрема, Європейський банк реконструкції та розвитку цього року профінансував будівництво нових об’єктів для одного з найбільших виробників м’яса в Україні, торговельної марки «Глобине», та для найбільшої зернової компанії – «Нібулон». Днями ЄБРР заявив про початок нової програми підтримки, яка передбачає 50 мільйонів доларів на розвиток альтернативної енергетики в Україні. Значна частина цих коштів піде в аграрний сектор, прогнозує заступник міністра аграрної політики Максим Мельничук.

Однак подальше зростання інвестицій можливе лише тоді, якщо всі умови для сільгоспвиробника зробить держава, каже він.

«Основні державні пріоритети в цьому секторі – це м’ясо-молочне скотарство та проект «Зерно України». Проте цього року, незважаючи на безліч державних проектів у аграрному секторі, кошти пройшли повз аграріїв. Не можна забувати про те, що закордонний інвестор вкладає кошти в уже успішний бізнес, тому держава має загалом підтримувати національного виробника», – говорить урядовець.

Максим Мельничук висловив переконання, що сьогодні чи не найкращий час для інвестицій в українське село, оскільки від початку року сільськогосподарський товарообіг між Україною та країнами Євразії та Африки зріс на третину. Лише Китай купує українське молоко на 4 мільйони доларів на рік, зазначає заступник міністра аграрної політики.

Світовий капітал відлякують черги суден у портах – експерт


Найбільше закордонні фірми інвестують кошти в те, що є в українському селі найприбутковішим, – у рослинництво та м’ясо-молочну галузь. Але попри родючі чорноземи та великі прибутки, багатьох інвесторів відлякують такі дії уряду, як нещодавні затримки суден із зерном у портах, відзначає аграрний експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

«Будь-який іноземний інвестор дивиться на історію дій уряду. Якщо уряд раз-другий змінює правила гри, інвестор піде шукати іншу країну, де є стабільність у законодавстві та регуляторній політиці», – говорить Марія Колесник. Вона відзначає, що інвестиції збільшуються і до інших аграрно-орієнтованих країн, тож якщо в Україні умови для капіталу будуть гіршими, її сільська галузь зростатиме повільніше, а отже, втрачатиме світові позиції.

Відсутність страхування та ф’ючерсного ринку – палиці в колесах фермера


Сьогодні Україна виробляє 50 мільйонів тонн зернових на рік. За умови притоку інвестицій, цей обсяг у найближчі роки може подвоїтися, прогнозує експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. Але для цього Україна має позбутися ризиків, які чекають на інвестора.

«Ризики великі. Почнемо від погодних, які в більшості аграрних країн вирішені за допомогою нових технологій та державної допомоги. Нерозвиненою є система страхування урожаю. Є багато аспектів, яких чиновники та аграрії навіть не уявляють! Приклад: якби у нас був розвинений ф’ючерсний ринок, виробник міг би організувати поставки сировини, заплативши наперед лише 5 відсотків її вартості, та навіть не беручи кредити в банках», – пояснює аналітик.

В уряді кажуть, що упродовж року ці та інші перешкоди на шляху інвестора будуть усунуті. Передовсім ідеться про створення прозорого ринку сільськогосподарських земель, який відповідав би європейським стандартам, повідомив заступник міністра аграрної політики Максим Мельничук.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG