Доступність посилання

ТОП новини

Азаров пообіцяв 100 мільярдів гривень на розвиток економіки України


Микола Азаров
Микола Азаров

Київ – Наступного року Україна залучить на розвиток економіки 100 мільярдів гривень, заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у вівторок на конференції «Україна: реформи, конкурентоспроможність, інвестиції». Ці кошти витрачатимуться на посилення її конкурентноздатності та підвищення привабливості для інвесторів, запевнив він. Глава українського уряду також відзначив, що реформи вже розпочалися.

Уряд стабілізував економіку України і став на шлях реформ, запевнив Прем’єр-міністр Микола Азаров. За його словами, про стабілізацію свідчать скорочення дефіциту державного бюджету та сталість курсу гривні. До реформаторських кроків Кабінету Міністрів Микола Азаров відніс напрацювання Бюджетного кодексу та скорочення видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Упродовж найближчого місяця Верховною Радою має бути ухвалений і Податковий кодекс, зауважив глава українського уряду. Ці фактори не лише сприяють збагаченню державної скарбниці, а й покращують інвестиційний клімат у країні, відзначив він. Відтак, уже наступного року Україна почне перехід до інвестиційно-інноваційної моделі розвитку і залучить для цього 100 мільярдів гривень, сказав Микола Азаров.

«Інвестиційний ресурс, що ми матимемо, близько 20-25 мільярдів гривень, можливість залучення кредитних ресурсів близько 50 мільярдів гривень та близько 30 мільярдів бюджетних ресурсів на цілі розвитку. Тоді ми отримаємо цифру близько 100 мільярдів гривень. Якщо ми реалізуємо такий обсяг, то ми отримаємо зростання ВВП близько 10 відсотків», – підрахував прем’єр.

Микола Азаров планує витрачати ці кошти на розвиток літакобудівної промисловості, відновлення суднобудівної, а також на розвиток аграрного сектору та впровадження енергозберігальних технологій.

Радіти зарано


Директор відділу Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер
У міжнародних фінансових структурах починання українського уряду на сьогодні оцінюють позитивно, але відзначають, що хоч початок і добрий, та результатів ще слід почекати. Крім того, на думку директора відділу Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартіна Райзера,100 мільярдів гривень – це той обсяг коштів, який держава мала б витрачати щороку на власний розвиток самостійно, без врахування запозичень та зовнішніх інвестицій.

«Україна, на відміну від інших ринків країн, що розвиваються, інвестує і інфраструктурні проекти, 2-3 відсотки внутрішнього валового продукту. Водночас, інші країни, сусіди України, цю цифру довели до рівня 10 відсотків. Та цифра, яку назвав Азаров, – 100 мільярдів гривень – десь і дає 10 відсотків. Але ці 100 мільярдів – це не лише державні інвестиції, а й приватні, відтак, державна частка буде меншою. Утім, Світовий банк позитивно оцінює те , що Україна готова вкладати кошти в такі проекти. Відтак, те, що пообіцяв Прем’єр-міністр, це добрий месидж», – зауважив представник Світового банку.

Захист власності та лібералізація економіки

Для того, щоб до власних коштів спрямованих на розвиток держави Україна могла додати і кошти закордонних інвесторів, слід посилити гарантії захисту прав власності, радить директор українського офісу міжнародного інвестиційного банку Morgan Stanley Ігор Мітюков.

«Повинні взяти за гасло корпоратизацію потужних підприємств, компаній і навіть об’єднань, тому що тільки прозора структура і прозорі стосунки, і зрозумілі для інвестора відносини власності, які можуть бути реалізовані в корпоративному статусі підприємства, дають можливість пояснити публіці на Заході, інвесторам, які, насамперед, готові інвестувати у зрозумілі для них сектори і механізми», – каже він.

Збільшенню обсягів зовнішніх інвестицій сприятиме і лібералізація економіки, додав Ігор Мітюков.

«Повинні нарешті припинити втручання держави, урядових структур в роботу аграріїв, які вкладають немалі кошти, в тому числі і в розвиток інфраструктури для реалізації власної продукції. Ми фактично не дали можливості нашим аграріям заробити не один десяток або й сотні мільйонів доларів, штучно стримуючи експорт тоді, коли ціни були високі. Зараз ціни впали», – наголосив представник Morgan Stanley

Крім того, міжнародні експерти вказують на необхідність адміністративної реформи, яка б скоротила кількість органів державного управління й підвищила роль місцевого самоврядування, що збільшить інвестиційну привабливість регіонів. В уряді обіцяють, що відповідні законопроекти будуть внесені на розгляд парламенту вже нинішнього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG