Доступність посилання

ТОП новини

МВФ знову інспектуватиме уряд


Київ – Сьогодні в Україну прибуває місія Міжнародного валютного фонду. Метою цього візиту є проведення дискусії щодо перших результатів кредитної програми stand-by. Представники влади заявляють, що Україна виконує умови МВФ і висловлюють сподівання на отримання чергового траншу позики. Представники ж опозиції кажуть: такі дії уряду не йдуть на користь економіці.

Програма співпраці між Україною та МВФ спрямована на підтримку реформ Кабінету Міністрів. Умовами надання позики є низка економічних заходів, зокрема, скорочення дефіциту бюджету до 3,5% ВВП у 2011 році, і до 2,5% у 2012-му.

Наразі Україна виконала достатньо умов МВФ задля отримання чергового траншу кредиту, каже Радіо Свобода перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, регіонал Владислав Лук’янов.

«Зростає середня заробітна плата. По-друге, вони побачать стале зростання ВВП. Якщо їхня позиція буде неупереджена, то, я не думаю, що є речі, які завадять цьому процесу», – говорить Лук’янов.

На думку заступника голови парламентського комітету з питань економічної політики, представника БЮТу Ігоря Єреська, Україна отримає чергову позику. Оскільки, говорить він, зовні виглядає, що вимоги Фонду виконуються, проте це не йде на корить державі.

«Задля цього кредиту було заморожено всі передбачені виплати, заробітні плати та пільги. Наприклад, пільги пенсіонерам, пільги чорнобильцям. Україна, швидше за все, отримає черговий транш, але це нашу економіку не поліпшить», – зазначає Єресько.

На що йде кредит?

Утім, Україна ще і досі не виконала вимогу МВФ щодо підвищення пенсійного віку, наголошує економіст Андрій Новак. Відтак, МВФ може використовувати це, як контраргумент. Попри це, на думку Новака, черговий транш позики Україна таки отримає. Питання ж у тому, як влада використовуватиме ці гроші. Оскільки як і попередній, так і нинішній уряди використовують кредити Фонду для латання бюджету, зокрема, для здійснення соціальних виплат.

«Судячи з того, що за цей період не реалізовано ніяких проектів для розвитку реального сектора економіки, то, швидше за все іде просто покриття соціальних статей бюджету. Хоча, при цьому, в Україні не ліквідовується заборгованість із зарплати», – наголошує Андрій Новак.

Рішення про надання Україні нового кредиту Міжнародного валютного фонду stand-by у розмірі 15,8 мільярдів доларів було ухвалено наприкінці липня. А у серпні Київ отримав перший транш позики у розміні майже 2 мільярди доларів.

Отримати другий транш кредиту українські урядовці розраховують до кінця цього року.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG