Доступність посилання

ТОП новини

Президент хоче Генпрокурора, якого він давно і добре знає


Київ – Президент вніс на розгляд Верховної Ради подання про призначення Генеральним прокурором Віктора Пшонки, який досі обіймав посаду першого заступника голови відомства. Експерти високо оцінюють шанси Віктора Пшонки вже найближчим часом бути затвердженим на посаді, звертаючи увагу на те, що з усіх ймовірних претендентів Президент обрав найближчу до себе кандидатуру.

Четвертого листопада добігає кінця 5-річний термін перебування на посаді Генерального прокурора Олександра Медведька.

Напередодні експерти називали чотирьох імовірних претендентів на посаду Генпрокурора. Крім чинного глави відомства та Віктора Пшонки, називали також заступника Генпрокурора Рената Кузьміна та заступника глави Адміністрації Президента Геннадія Васильєва, який у 2004 році вже очолював Генпрокуратуру. Експерти зазначають, що всі вони мали досвід роботи в Донецькій області.

Вибір між компромісом і відданістю

Проте саме Віктор Пшонка з усіх претендентів є найближчою до Віктора Януковича людиною. Їх навіть називають кумами. До речі, син Віктора Пшонки, Артем, є народним депутатом від Партії регіонів.

«Якби Віктор Янукович ішов шляхом Леоніда Кучми і намагався балансувати між різними політичними силами, то він вніс би кандидатуру Олександра Медведька, – каже експерт із правничо-правоохоронних питань Володимир Бойко. – Бо це найбільш компромісний варіант. Але Янукович – це людина, яка, як ми бачимо, прагне максимально зосередити всю владу в своїх руках. Йому не потрібні компроміси. Із цієї точки зору Генеральним прокурором може бути лише Віктор Пшонка. Це людина, яку Янукович давно знає, з якою багато років працював у Донецькій області».

Олександр Медведько був на посаді Генпрокурора компромісною фігурою. Восени 2005 року його призначення стало символом певного порозуміння між Президентом Віктором Ющенком та опозиційною тоді Партією регіонів. Парламентська опозиція вважала оптимальною кандидатуру чинного Генпрокурора.

Депутати з прокурорським досвідом задоволені Пшонкою

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики депутат-б'ютівець Сергій Міщенко, який до обрання працював у Генпрокуратурі, називає запропоновану президентом кандидатуру також прийнятною.

«Я зараз не як депутат відповідаю, а як колишній працівник Генпрокуратури, – зазначає він. – Думаю, що краще для органів прокуратури, щоб там була стабільність – це Медведько або Пшонка».

Схожої думки дотримується і позафракційний депутат Святослав Олійник, який також працював у прокуратурі. «Це моя власна думка, – зазначає він, – що з паном Пшонокю комфортніше буде працювати працівникам прокуратури, ніж, скажімо, з паном Васильєвим. Це я кажу не як політик, а як працівник прокуратури. Ми спілкувалися по різних вертикалях. Васильєв значно проблемніший для самої прокуратури».

Шанси Віктора Пшонки на затвердження депутати від різних фракцій вважають дуже високими. Розгляд кандидатури Верховною Радою призначили на ранок 4 листопада.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG