Доступність посилання

ТОП новини

Фальсифікаціям на Київщині ніхто не зашкодить?


Київ – У Василькові на Київщині повторно перераховують голоси після місцевих виборів. Представники опозиційних партій запевняють, що це є елементом фальсифікації, щоб забезпечити перемогу чинного міського голови та Партії регіонів. Міський голова та керівництво тервиборчкому це заперечують. Однак незалежні спостерігачі вважають фальсифікацію у Василькові можливою.

На місцевих виборах у містечку Васильків на Київщині найбільшу кількість голосів набрав кандидат у міські голови від «Народної довіри» Анатолій Боровик, про що свідчать копії протоколів із мокрими печатками з 18 дільниць міста. Він відірвався від свого опонента, чинного міського голови Сергія Іващенка більше ніж на тисячу голосів, зауважує голова міської організації «Фронту змін» Сергій Бірюков.

Однак, за його словами, Партія регіонів ініціювала повторний перерахунок голосів на восьми найчисленніших дільницях, нібито через те, що пакети з бюлетенями розкрилися, коли їх перевозили.

Перерахунок «з’їв» понад тисячу голосів

Під час перерахунку на багатьох дільницях лідирувати став Іващенко. Сергій Бірюков висловив упевненість, що відбулася фальсифікація.

«Кімната із бюлетенями вночі мала бути зачиненою. Але там були присутні деякі члени ТВК, ми бачили постаті й світло у кімнаті. Проте міліція не пропустила туди ні нас, ані членів ТВК від опозиційних сил. Потім пакети виявилися відкритими. Коли почали рахувати, ми помітили, і зняли на відео, що в одному з них бюлетені з різних дільниць були змішані. Члени ДВК розгубилися. Між тим, на підрахунку був присутній сам міський голова», – зазначає представник об’єднаних опозиційних сил у Василькові.

Так само описує події у місті представник мережі «Опора» у Київській області Олександр Сівченко. Однак він говорить, що результати голосування могли змінитися з різних причин.

«Ситуація неоднозначна. Співвідношення між кандидатами змінюється на користь чинного міського голови, – погоджується із представниками опозиції Олександр Сівченко. – Ми продовжуємо відстежувати ситуацію. Є два варіанти: або була помилка під час першого підрахунку, і тоді мають відповідати дільничні комісії, або дійсно були підмінені бюлетені, і тоді йдеться про фальсифікацію з боку представників Партії регіонів».

Члени ТВК від опозиції говорять, що влада вдалася до порушень, щоб змінити результати виборів. Однак заступник голови тервиборчкому, представник Партії регіонів Віталій Зателепа заявляє, що все законно.

«Бюлетені нормально, законно перераховуються. Чому? Бо комісія проголосувала, щоб їх перерахувати», – зауважив заступник голови ТВК.

Влада зацікавлена у зміні результату виборів, міліція – не реагує


Міський голова Василькова, учасник виборчих перегонів Сергій Іващенко підтвердив Радіо Свобода, що присутній на перерахунку голосів, але від коментарів відмовився. «Я зранку сиджу тут на перерахунку. Ще немає про що говорити, результати не відомі. Я не даю інтерв’ю», – сказав він.

Центральна виборча комісія не може втрутитися у процес перерахунку голосів у Василькові і виявити можливі фальсифікації, бо цим мають займатися правоохоронці, заявив Радіо Свобода заступник голови ЦВК Андрій Магера.

«Правоохоронці, якщо розглядатимуть звернення щодо перебігу виборів, мають такі факти брати до уваги, що бюлетені були запаковані, а стали розпаковані. І взагалі правоохоронні органи зобов’язані порушити кримінальну справу за таким фактом. Бо в даному разі могло бути що завгодно», – наголосив Магера.

Представники опозиційних партій у Василькові офіційно звернулися до керівника міського відділу міліції Валентина Куця, як тільки побачили, що хтось зайшов до кімнати з бюлетенями. Однак міліція не втрутилася. Сам Валентин Куць від коментарів відмовляється. Підрахунок голосів у Василькові триває досі.

Радіо Свобода вже повідомляло про численні порушення на місцевих виборах у Київській області, зокрема у Василькові, Фастові та Боярці.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG