Доступність посилання

ТОП новини

«До лікаря – ані кроку!» Лише четверо з десяти українців щорічно проходять медогляд


Майже половина українців звертаються до лікарів лише у випадку крайньої потреби, про це свідчать результати соцопитувань. Причому, в південних регіонах України, а також у невеличких містечках ця цифра ще вища. Регулярно, двічі на рік, медогляд проходять лише 14 % опитаних українців, раз на рік – 40 % пацієнтів. А третина українців взагалі ігнорують медичні установи. Чому українці не звертаються до лікарів? Чи це загрожує здоров’ю нації? Скільки витрачає українська держава на лікування одного пацієнта в день та як дбає польська влада про здоров’я своїх громадян?

Найбільше уникають зустрічей із лікарем працездатні люди із середнім достатком, повідомив Станіслав Дяченко, глава представництва фармацевтичного холдингу, на замовлення якого компанія GfK Ukraine провела дослідження щодо бажання українців проходити медогляд. А найчастіше його проходять незаможні люди. Ігнорування медичних установ залежить і від регіону.

«Найбільший відсоток українців, які віддають перевагу самостійній допомозі – на Півдні України – майже 62%. У Києві не набагато краща ситуація – майже 50% віддають перевагу самостійному вирішенню проблем зі станом здоров’я», – розповів Станіслав Дяченко.

До поліклініки – як «припече»

Українці не привчені цінувати своє здоров’я і дбати про нього
, а до лікарів звертаються, коли «припече». При цьому, пацієнти схильні перекладати відповідальність за своє здоров’я на медиків, зазначає терапевт Маргарита Гофман. Для того, щоб довше зберігати гарне самопочуття, людина має сама приходити до лікаря.

«До 30 років ми живемо на «власних запасах» , на тих силах, що нам подарували батьки. Але потім ми маємо самі берегти свої життєві сили. У нас менталітет ще радянський: людина приходить у лікарню, щоб її полікували, тобто, вже з хворобою. Але її можна попередити. Можна зробити УЗД, дізнатися свій рівень холестерину, як працюють нирки, печінка. І далі прийти з цими дослідженнями до лікаря. Але проблема у тому, що наші громадяни не сприймають це, як необхідність», – пояснює терапевт.

Недбале ставлення медиків до пацієнтів, а також рівень їхньої кваліфікації «відлякують» людей від державних лікарень і поліклінік. Через це більшість українців надають перевагу самолікуванню, вважає киянка Юлія, котра сама собі дає раду через Інтернет-консультації.

«Раніше я ходила до лікарів, консультувалася, але звичайні застуди вони лікують однаково: призначають найчастіше антибіотики, полоскати горло і все таке. І я вирішила, навіщо витрачати свій час і здоров’я на походи до лікарів, якщо можна вилікуватися самому. Якщо виникають дивні симптоми, то можна запросто залізти в Інтернет, подивитися на форумі й зорієнтуватися за вказівками людей, які вже все це проходили», – говорить жінка.

МОЗ наполягає: обов’язковий медогляд потрібен усім

Зараз медогляд обов’язково мають проходити діти у дитсадках, школярі, студенти, ті, хто працює на шкідливому виробництві, вагітні та чорнобильці. Хоча самі лікарі визнають, що часто це зводиться до формальності: люди просто беруть довідки без перевірки стану здоров’я.

Два місяці тому Міністерство охорони здоров'я запропонувало обов'язковий щорічний медогляд усіх українців. За підрахунками фахівців, загальна диспансеризація коштуватиме близько 6 мільярдів гривень. Медогляд планують здійснювати у державних медичних закладах безкоштовно, поінформував директор Департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей.

«Ми зацікавлені в тому, щоб пацієнти зверталися ініціативно, а не тоді, коли вже захворів, на ношах принесли чи своїми ногами не йде. Ми маємо виховувати в людей турботу про власне здоров’я, здоровий спосіб життя, щоб люди цінували життя і здоров’я не тільки за тостом «За здоров’я», але й повсякчас. Виявлення серцево-судинної патології, туберкульозу, онкологічних захворювань на ранніх стадіях зараз лікується», – зауважив Микола Хобзей.

Держава виділяє лише 8 гривень на пацієнта

Критичний стан сфери охорони здоров’я пояснюється хронічним недостатнім фінансуванням, зазначає Тетяна Бахтєєва, голова комітету з питань охорони здоров’я. Медицина по-українськи є виключно лікувальною, натомість профілактика багатьох хвороб майже повністю відсутня.

«Немає профоглядів, немає проведення протирецидивного лікування , яке є вкрай важливими для низки хронічних захворювань. Зараз звертатися у лікарню можна лише з повним гаманцем. Треба платити за рентген, за лабораторне дослідження. Сьогоднішнє фінансування у розмірі 8 гривень на добу, звичайно ж, не дозволяє забезпечити комплексне обстеження і лікування кожного пацієнта», – сказала Тетяна Бахтєєва.

Поляки про здоров’я дбають, але здебільшого теж без лікарів

Здоров’я – головне надбання в особистому житті поляків. За результатами соцопитувань, за своїм значенням воно випереджає такі цінності як сім’я, кохання чи гроші. Але більшість поляків все ще не мають звички регулярно обстежуватися у лікарів, повідомляє варшавський кореспондент Радіо Свобода.

За даними Національного фонду здоров’я, у минулому році кожен третій поляк жодного разу не скористався послугами державної медицини і тільки кожен десятий регулярно обстежується з профілактичною метою. Здебільшого до лікарів ходять люди літнього віку, а також ті, хто відчуває клопоти зі здоров’ям.

Якщо поляк звертається до приватного лікаря, то передусім – до стоматолога. Характерно, що польські чоловіки звертаються до лікарів значно рідше, ніж жінки. Коли ж пересічний чоловік приходять до лікаря, то здебільшого його хвороба більш запущена, ніж у пересічної жінки. Фахівці підрахували, що лікування хворого чоловіка у Польщі на 25% дорожче, ніж хворої жінки.

За результатами опитування компанії GfK Ukraine, кожен шостий українець стверджує, що словам лікарів зовсім не слід довіряти. А кожен п’ятий взагалі не замислювався над тим, чи варто регулярно обстежуватися.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG