Доступність посилання

ТОП новини

Луценку шиють кримінал за «водійську справу»


Київ – Проти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка порушили кримінальну справу. Його звинувачують у тому, що водій екс-міністра отримав незаконне підвищення по службі, а відтак – і підвищену пенсію. З екс-міністра взяли підписку про невиїзд. Сам Юрій Луценко відкидає звинувачення і стверджує, що його переслідують з політичних мотивів.

Юрія Луценка звинувачують у розкраданні бюджетних коштів. За словами заступника міністра внутрішніх справ Василя Фаринника, водій екс-міністра впродовж двох років від моменту працевлаштування в органи внутрішніх справ отримав спеціальні звання від капітана до підполковника, мав чималу заробітну плату.

Тепер, якщо суд визнає екс-міністра винним, йому загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Регіонали порадили «готувати теплі речі»

Після допиту в Генпрокуратурі Юрій Луценко у коментарі журналістам відкинув звинувачення.

«Мова йде про те, що я нібито вступив у змову зі своїм водієм, – розповідає Юрій Луценко, – і створив умови для нарахування йому зайвої пенсії – приблизно 40 тисяч гривень. Три слідчі Генпрокуратури з особливо важливих справ розслідують, як керівник міністерства в 300 тисяч чоловік підписав наказ, яким 40 тисяч гривень Пенсійний фонд нарахував зайвого одному з працівників, при загальному бюджеті МВС близько 8 мільярдів щорічно», – каже Луценко.

Екс-керівник МВС також повідомив, що один із відомих регіоналів попереджав його про можливі проблеми через критику Партії регіонів і підтримку Юлії Тимошенко.

«І ось ці проблеми з’явилися – у вигляді кримінальної справи», – зазначив екс-міністр.

До речі, ще місяць тому депутат-регіонал Іван Мирний, коментуючи заяви Юрія Луценка, порадив тому «готувати теплі речі для КПЗ».

Експерт вважає, що тепер Луценко «залетів»

Експерт із правничо-правоохоронних питань Володимир Бойко наголошує, що це вже не перші звинувачення на адресу Юрія Луценка з приводу зловживань службовим становищем на посаді міністра внутрішніх справ.

«Раніше йшлося про перельоти міністра. І можна було казати, що він не знав, що вертольоти не можна використовувати для приватних поїздок, що він літав у службових справах. Тепер усе чітко зрозуміло. Тобто, прокуратура поставила мету притягти Луценка до відповідальності. Вони не шукали великий обсяг обвинувачень, вони шукали епізод, який є достеменним і має чітку доказову базу», – каже Бойко.

Між водієм Луценка і радником Могильова багато спільного?

Володимир Бойко
також зазначає, що попередникам та послідовникам Юрія Луценка на посаді можна висунути схожі звинувачення. Зокрема, він згадав історію про стрімке підвищення по службі колишнього речника МВС, а нині радника міністра Костянтина Стогнія.

«Те, що робив Луценко, робили і його попередники, і наступник, – зауважує експерт. – Хочу нагадати, як пан Стогній долав службові сходи, випереджаючи, мабуть, Юрія Гагаріна в отриманні звання полковника… Безсумнівно, кримінальне переслідування Луценка пов’язане з політичною доцільністю. Але також немає сумнівів, що в його діях є склад злочину».

На підтримку Юрія Луценка виступив Блок Юлії Тимошенко.

У поширеній цією політичною силою заяві йдеться про те, що переслідування екс-міністра позбавлене будь-яких правових підстав і має винятково політичний характер. На думку б'ютівців, порушення кримінальної справи проти Юрія Луценка та обрання запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд «дуже схожі на подяку нового Генпрокурора Пшонки своєму кумові Януковичу за призначення на цю посаду».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG