Доступність посилання

ТОП новини

Як модернізувати європейську систему безпеки?


 Ініціатор форуму Арсеній Яценюк
Ініціатор форуму Арсеній Яценюк

Київ – У Києві відбувся Четвертий Міжнародний форум із питань безпеки за участю політиків, науковців та дипломатів із України, Росії, Грузії та держав ЄС. Цей представницький захід організував міжнародний фонд «Відкрий Україну» за підтримки українського уряду, приватних фундацій, Європейської комісії та Центру інформації НАТО. Учасники форуму обговорили проблеми європейської безпеки та визначили виклики, з якими зітнулись держави Євросоюзу та країни-учасниці програми «Східного партнерства».

Сучасна Європа економічно значно розвинутіша, технічно потужніша і водночас значно залежніша від стабільності в різних її куточках, аніж у часи «холодної війни». Так, у Європі досі не розв’язані «заморожені» конфлікти у Придністров’ї й на Кавказі, існує українсько-румунський «дунайський вузол»; Росія здійснює експансійну програму «Руський мир», а в центрально-східній Європі до влади прийшли доволі радикальні політики. Тож проблем у царині безпеки значно більше, аніж можливостей для їх вирішення, визнали учасники Київського форуму.

На думку заступника міністра закордонних справ України Олександра Горіна, багатополярність Європи – це і добре, і погано. Добре, тому що дозволяє нормально розвиватись тому чи іншому регіонові, тому чи іншому народові. Погано, тому що розвиток багатьох традицій і культур спричиняє нові конфлікти.

«Країни межують не з тим, з ким хочуть, а з ким можуть. Є сусіди географічні, а є ідеологічні, економічні, культурні, мовні, релігійні. І чим потужніша та відкритіша країна, тим компактніший для неї сучасний світ, тим більше у неї сусідів – реальних та віртуальних… Чим відкритіша нація для світу, чим щільніше вплетена вона у світову економічну, технічну, наукову мережу, тим закритіша вона для небезпек», – каже Горін.

Віце-прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Барамідзе наголосив, що конфліктуючі країни мають навчитися «відкритися» для діалогу – в ім’я національної стабільності та регіональної безпеки.
«Якщо ми хочемо жити у стабільному світі, нормально розвиватись, мусимо навчитися спілкуватись, вести переговори з найболючіших проблем», – вважає Барамідзе.

Його російський опонент Андрій Загорський зауважує: при цьому не можна поступатися національними інтересами. Політика «відкритих дверей», мирного діалогу не означає, що держава має втрачати свою гідність, свої інтереси у тому чи іншому регіоні, наголосив представник Росії.

Європейська безпека у новій стратегії НАТО

Учасники Форуму - українські та закордонні дипломати, політики, науковці
Натомість, експерт Групи з підготовки нової стратегії НАТО Марі Жерве-Відрікер каже, що різні інституції та окремі країни мають діяти разом для подолання сучасних викликів та небезпек. За її словами, Альянс продовжить «політику відкритих дверей».

«Нова концепція Альянсу передбачає боротьбу з різноманітними викликами для систем колективної та регіональної безпеки. Так, Європа зітнулася з такими серйозними проблемами, як тероризм, нелегальна міграція, вичерпність енергетичних, продовольчих і водних ресурсів, забруднення довкілля, погіршення якості життя людини. Ще одна проблема – це вихід тероризму в Інтернет… Ми разом, у рамках НАТО, європейських структур і наших партнерів маємо їх долати», – розповіла Жерве-Відрікер.

Один із чільників НАТО Роберт Сіммонс зазначив, що країни, що не є членами Альянсу, але мають із НАТО партнерські стосунки, залишаться важливими гравцями у системі колективної безпеки. До таких держав належать Україна і Грузія. Нові реалії змушують Альянс та Росію «переглянути свої відносини і шукати можливості до спільних антитерористичних дій», – зауважив Сіммонс.

Учасники Київського безпекового форуму звернулись до урядів європейських країн, НАТО, ОБСЄ та інших європейських інституцій і висловили готовність працювати, щоб зменшити «градус напруги» між різними країнами Європи, перетворивши континент на «острів миру та стабільності».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG