Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці вийшли на вулиці проти проекту Податкового кодексу


Перед мітингувальниками виступила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко
Перед мітингувальниками виступила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко

Київ – Багатотисячні мітинги представників малого бізнесу прокотилися у вівторок центром Києва до Верховної Ради на знак протесту проти податкового кодексу, який розглядав парламент. Підприємці вимагали не ухвалювати кодексу, а його розробників звільнити. Проти очільників акцій протесту порушили кримінальну справу за перекриття вулиць. Проте опозиційні політики просять підприємців не припиняти боротьби.

Зранку в столиці відбулося одразу кілька мітингів. Торгівці провели акції протесту на найбільших ринках столиці, більшість із них в цей день не працювали. Таксисти, які долучилися до протестів, зустрілися в парку Дружби народів.

На початку десятої ранку всі протестувальники зібралися на майдані Незалежності та у Маріїнському парку біля Верховної Ради.

У руках у мітингувальників – прапори профспілкових організацій, жовто-сині стяги та саморобні транспаранти. На більшості з них – написи: «Ні податковому терору», «Ми – не раби», «Азаров-геолог знайшов золоту жилу в кишенях бізнесу», «Зміни до податкового кодексу – це мільйони безробітних», «Малому бізнесу риють могилу. То, може, треба готувати вила?»

Малий бізнес «після кодексу»: вигнати працівників і піти в тінь

Усі протестувальники, із ким вдалося поговорити, – це торгівці, власники невеликих виробництв та фірм, що надають послуги. Вони всі стверджують, що податкові зміни в новому кодексі знищать їхній бізнес.

Світлана Разумникова, підприємець із Ковеля, розповіла: «Ми маємо невеликий кондитерський цех. Обслуговуємо школи, торгуємо з лотків. У мене дев’ять найманих працівників. А отже, з ухваленням нового кодексу я не зможу працювати на єдиному податку. На загальній системі оподаткування чесно працювати неможливо: треба платити відсотків на 10 більше, аніж заробляєш».

Акцію протесту підтримали в багатьох містах. Численні мітинги відбулися одночасно у Хмельницькому, Дніпропетровську та Харкові, в багатьох містах та містечках підприємці просто не вийшли на роботу.

Проти організаторів протесту – кримінальна справа та ордер на арешт

Коли на майдані Незалежності зібралося близько семи тисяч мітингувальників із усіх регіонів України, вони рушили до Верховної Ради, де вже тривала акція протесту.

По дорозі з майдану до парламенту колони підприємців не вмістилися на тротуарах і «вихлюпнулися» на Інститутську та Хрещатик. Правоохоронці намагалися відтіснити юрбу з центру вулиці, але їх було для цього замало.

Рух автомобілів був тимчасово паралізований. Вулицю Грушевського юрба зайняла від краю до краю. Кількох мітингувальників міліція затримала, записала прізвища та відпустила.

Пізніше очільник столичної міліції Олексій Крикун офіційно заявив, що було складено протокол на одного з організаторів акції, Сергія Мельниченка, за те, що були без дозволу перекриті вулиці, і що правоохоронці мають намір порушити за цим фактом кримінальну справу.

Інших серйозних зіткнень між міліцією та учасниками протестів не було, хоча дехто із підприємців лаявся з ними, кидав у них дрібні гроші та жбурляв у будинок парламенту розмотані рулони туалетного паперу.

Перед мітингувальниками виступила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко і закликала їх не припиняти боротьби.

«Після прийняття податкового кодексу його має підписати Президент. Ми маємо так само прийти до палацу на Банковій і сказати своє слово: не підписувати!» – закликала лідер «Батьківщини».

Юлія Тимошенко заявила, що в такому разі є всі шанси не дати кодексові набути чинності. Вона пообіцяла, що, зі свого боку, депутати від опозиції зроблять усе можливе для цього.

До вечора більшість підприємців із віддалених регіонів країни роз’їхалася, і під стінами парламенту залишалося не більше від чотирьох тисяч осіб.

Ті, хто залишилися, говорять, що готові стояти до кінця. Вони розбили в Маріїнському парку наметове містечко.

Кількох учасників протесту впустили до Верховної Ради дізнатися, чи вносять до кодексу під час голосування поправки, запропоновані малим бізнесом. А о пів на сьому вечора координатори мітингу заявили про те, що Печерський районний суд Києва видав дозвіл на арешт усіх організаторів акцій протесту в столиці та на знесення наметового містечка біля парламенту.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG