Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійська делегація їде до України розширювати співпрацю


Київ – У неділю, 21 листопада, в Україну з візитом прибуде принц Бельгії Філіп. Він очолюватиме Бельгійську економічну місію, представники якої матимуть на меті налагодження економічної співпраці між обома країнами. Зокрема, як повідомили представники бельгійської сторони, Бельгія особливо охоча експортувати до України свої товари, а також співпрацювати у сфері сільського господарства.

Бельгія експортує до України переважно продукцію машинобудування та хімічної промисловості, Україна до Бельгії – метали та продукцію харчової промисловості. За даними Міністерства економіки України, минулого року товарообіг між Україною та Бельгією склав майже 750 мільйонів доларів.

Під час візиту Бельгійської економічної місії двосторонню співпрацю намагатимуться розширити – зокрема, проведенням українсько-бельгійського бізнес-форуму.

З бельгійського боку обіцяють присутність представників понад сотні компаній, які шукатимуть у Києві партнерів для співпраці у різних галузях – від банківської справи та фінансування до проектів у рамках Євро-2012.

Інвестиціям заважає бюрократизм

Керівник торгово-економічного відділу Посольства Бельгії в Україні Тетяна Коротич зазначає, що за останні роки у бельгійців суттєво зріс інтерес до українського агропромислового комплексу. «Нині є значний інтерес до виробництва біопалива, а також до співпраці в рамках Кіотського протоколу», – додає вона.

Водночас посол Бельгії в Україні Марк Вінк розповідає, що, попри значний інтерес бельгійських компаній до українського ринку, досі є сумніви щодо сприятливості інвестиційного клімату всередині країни.

«Ми зіткнулися з проблемами на митниці. Інше питання – відсутність фінансової стабільності. Однак ми сподіваємося, що ухвалений Податковий кодекс вирішить цю проблему. Нас також не припиняє дивувати бюрократизм органів виконавчої влади в Україні. Тим не менше, ми маємо добрий діалог, який посилився останніми місяцями», – каже посол.

Від Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС покращає?

У Бельгії вважають, що інвестиційні умови в Україні суттєво покращаться, щойно вдасться підписати Угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Очікується, що вже найближчим часом після підписання угоди обсяги інвестицій зростуть приблизно на 5% у кожному секторі.

«Бельгія – маленька країна, тому ми свого часу добре засвоїли науку: чим більш відкритим є ринок, тим більше можливостей для компаній – і національних, і іноземних – для поступу на всіх економічних рівнях. Україна теж має зрозуміти, що укладення угоди про зону вільної торгівлі відкриє добрі можливості для всіх», – сказав у коментарі Радіо Свобода генеральний директор бельгійської Агенції зовнішньої торгівлі Марк Богартс.

Візит принца Філіпа та делегації Бельгійської економічної місії триватиме до 24 листопада. Планується, що за цей час принц Бельгії зустрінеться, зокрема з Президентом України та головою українського уряду.

Відомо також, що бельгійська сторона вже розробила програму співробітництва з Україною до 2012 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG