Доступність посилання

ТОП новини

У Львові на базарах страйк. Та не на всіх


Підприємці протестують проти Податкового кодексу, Львів, 22 листопада 2010 року
Підприємці протестують проти Податкового кодексу, Львів, 22 листопада 2010 року

Львів – У Львові та області частина підприємців у понеділок страйкувала, протестуючи проти нового Податкового кодексу, а декому з підприємців власники базарів заборонили протестувати.

На багатьох торговельних місцях на Галицькому ринку висіли оголошення «Я протестую проти податкового терору» або ж були порожні торговельні ряди. А дехто працював і навіть ціни на продукти підскочили.

На мітингу біля пам’ятка Шевченкові зібрались понад півтори тисячі підприємців. Вони висловили підтримку своїм колегам із ринку «Південний», які до них не приєдналися. Хоча у понеділок на «Південному» – вихідний.

На підприємців-учасників протестів склали чорний список?

Cтрайк на Галицькому базарі, Львів, 22 листопада 2010 рок
Представник громадського руху «Відсіч» Маркіян Гудзь наголосив у коментарі Радіо Свобода, що власником ринку «Південний» є регіонал Петро Писарчук, який голосував за ухвалення нового Податкового кодексу, а тому на людей чиниться тиск.

«Почались репресії і складений «чорний» список на тих людей, які брали участь в акціях. Має пройти певний час і ці люди теж до нас долучаться», – зазначив Маркіян Гудзь.

Львівські підприємці підтримали своїх колег у Хмельницькому, де кількох активістів затримали правоохоронці. На львівському мітингу не було партійних прапорів і місцевих політиків. Учасники страйку в один голос заявили, що вони поза політикою, бо їм важливо відстояти своє право на заробіток.

Організатори заходу зазначили, що спершу проти проекту Податкового кодексу виступили одиниці, а нині це уже десятки тисяч людей по усій Україні. Вони сподіваються, що до них приєднаються і власники, і працівники крамниць. Бо переконані, що новий Податковий кодекс руйнує середній клас у державі.

Без підтримки люди не відстоять своє право на заробіток

Зі Львова у Київ на всеукраїнську акцію протесту поїхали понад 2 тисячі підприємців. За даними організаторів поїздки, правоохоронці затримували автобуси, мовляв, ті у несправному технічному стані.

Місцева влада в особі голови Львівської ОДА регіонала Василя Горбаля і мера Львова Андрія Садового не зауважує акцій протесту. Міська влада уже віддавна не знаходить порозуміння із власниками малих архітектурних форм, які довший час відстоювали свої права під стінами Ратуші.

Чимало експертів наголошують, що людям потрібна підтримка політиків та усіх українців, щоб протистояти діям влади, бо в іншому випадку Президент поставить свій підпис під Податковим кодексом.

Із новим Податковим кодексом доведеться «лівачити»

Підприємці розповіли Радіо Свобода, що вони сплачують ринковий збір, дають хабарі чиновникам санепідемстанції, податковій, пожежній службам, а новий Податковий кодекс для багатьох із них означатиме безробіття.

– Оренда приміщення, зарплата чотирьом реалізатором, сплати у пенсійний фонд, охорона, світло, єдиний податок – це достатня сума. Та нова редакція закону мені не знищить бізнес. Я далі його вестиму, матиму чотирьох продавців, але я змушений буду «лівачити». Що це означає? Буду у податковий зошит записувати не реальну виручку, а занижену.

– Ми тягаємо торби, стоїмо у різні пори року за прилавком. Це далеко не солодкий хліб. А хто з цим рахується?..

– Після інституту працювала в банку, повернулась після декретної відпустки, роботи уже нема. Мій відділ скоротили. А я на вулиці. Пішла стояти на базар. Ще й нелегко місце було знайти. Мусиш і товар вибрати, і привезти, і продати, а люди дуже збідніли, ми не зможемо на одяг піднімати ціни. Це все сумно.


Тим часом лідер Народного руху Борис Тарасюк передав керівникові Європарламенту Єжи Бузеку звернення українських підприємців із проханням вплинути на українську владу і не допустити набуття чинності новим Податковим кодексом.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG