Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці проголосували за референдум про розпуск Верховної Ради


Київ – Учасники акції протесту підприємців проти нового Податкового кодексу мають намір зібрати три мільйони підписів для проведення референдуму про розпуск Верховної Ради. Про це вони заявили в понеділок на мітингу біля Адміністрації Президента.

Рішення про збір підписів, запропоноване організаторами мітингу, учасники акції підтримали одноголосно.

Вони мають намір упродовж тижня зібрати цю кількість підписів і надати інформацію до Центральної виборчої комісії для оголошення референдуму про розпуск Верховної Ради.

Мітинг підприємців на майдані Незалежності

Загалом понад 10 тисяч підприємців мітингують у центрі Києва, вони вимагають від Президента Віктора Януковича не підписувати ухваленого Верховною Радою Податкового кодексу. В іншому разі організатори протестів погрожують Президентові процедурою імпічменту. Учасники акцій запевняють, що ухвалені податкові зміни знищать їхній бізнес і тому обіцяють боротися проти них до кінця.

Учасники мітингу почали збиратися на Майдані Незалежності у понеділок із дев’ятої ранку. Тут можна було побачити транспаранти з назвами великої кількості українських міст і містечок, і з лозунгами, спрямованими проти збільшення податкового тиску і особисто проти Президента, Прем’єр-міністра, та віце-прем’єра Сергія Тігіпка, яких мітингувальники вважають відповідальними за податкові зміни.

За незалежними підрахунками, зібралося щонайменше 10 тисяч осіб. Об 11-й більшість із них перемістилися на Банкову. Штаб мітингу розташувався там же, у Будинку письменника.

Мітинг супроводжують дрібні сутички та провокації

Сутички з міліцією на Майдані

x
Сутички з міліцією на Майдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Зі свого боку, прес-секретар київської міліції Володимир Поліщук говорить, що загалом у центрі столиці мітингують трохи більше, ніж 4 тисячі підприємців, а правопорядок охороняють півтори тисячі правоохоронців.

Рухаючись від Майдану Незалежності до Адміністрації Президента, а потім назад, акція протесту перекрила рух транспорту вулицею Інститутська, і правоохоронці намагалися звільнити від натовпу частину вулиці. Виникали невеликі сутички. В обід подібні сутички відбувалися вже на Хрещатику, який перекрила юрба мітингувальників. У міліції кажуть, що намагалися прорвати міліцейський кордон громадські організації, які не мають стосунку до підприємців, і що проти них буде порушено кримінальну справу. В обід якийсь чоловік підбіг до сцени і вигукнув, що в нього бомба. А о шостій годині вечора невідомий автомобіль наїхав на учасника мітингу на Майдані, і це спровокувало бійку. З трибуни заявили, що це було навмисною провокацією.

Ті, в кого забирають бізнес, обіцяють стояти до кінця

Усі без винятку підприємці, які погодилися на інтерв’ю Радіо Свобода, говорять про те, що коли новий Податковий кодекс набуде чинності, то вони будуть змушені закрити свою справу. А відтак вони обіцяють стояти до кінця, доки спрощена система оподаткування не буде реабілітована.

Сергій Коваленко, власник магазину побутової техніки в містечку Красноперекопськ у Криму, зауважив: «Я не маю найманих працівників. Я і директор, і вантажник, і водій. Не нажив мільйонів. Моя машина – «форд», якому 20 років. Із прийняттям нового кодексу мій бізнес буде знищений остаточно. Я не зможу підтримувати своїх двох дітей. Цей кодекс руйнує не лише малий бізнес, а й життя всіх людей в Україні».

Підприємці з усіх регіонів України говорять, що політичні гасла вже не роз’єднують їх, як це було під час Помаранчевої революції 6 років тому. Вони наголошують, що мають спільну мету: жити в чесній країні, зі справедливими податками для бізнесу.

Показовим є той факт, що підприємці самі організували охорону сцени на Банковій та Майдані і вирішували голосуванням, чи надавати слово політикам, які прийшли їх підтримати. Так, Юлії Тимошенко дозволили виступити, багатьом же народним депутатам відмовили.

Янукович заявив, що готовий зустрітися з підприємцями

Тим часом Президент Віктор Янукович ще не отримав ухвалений Податковий кодекс на підпис. Перебуваючи з офіційним візитом у Брюсселі, він заявив, що готовий зустрітися з представниками малого бізнесу, щоб почути їхні вимоги особисто.

«Я завжди реагував на будь-які питання, з якими до мене зверталася громадськість. І у цьому випадку я також обов’язково відреагую, і я відреагую лише після того, як отримаю експертний висновок з цього закону, – наголосив глава держави. – Я дослухаюся. Безумовно, я почую і зустрінуся з представниками тих громадських організацій, які сьогодні організували цей процес чи рух… Я добре розумію їхні вимоги. І так, як вони хочуть, на сто відсотків такого не буде».

Співорганізатор акції протесту, один із перших учасників Помаранчевої революції Андрій Бондаренко заявив, що якщо Президент не заветує кодекс, в країні розпочнеться загальнонаціональний страйк підприємців і збір підписів за референдум про недовіру Президентові й парламенту.

Організатори мітингу заявили, що люди на Банковій та на Майдані залишатимуться усю ніч, доти, доки Президент не повернеться з Брюсселя і чітко не висловить свого ставлення до Податкового кодексу.

Тим часом Київський окружний адміністративний суд заборонив акції протесту у центрі столиці. Поруч із мітингувальниками припарковані автобуси із «беркутівцями». Тож не виключено, що акцію протесту намагатимуться розігнати за рішенням суду.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG