Доступність посилання

ТОП новини

Хто розхитує крісло кримського прем’єра


Василь Джарти, фото 16 листопада 2010 року
Василь Джарти, фото 16 листопада 2010 року

Сімферополь – Прем’єр-міністр Криму Василь Джарти переніс складну операцію і ще два місяці лікуватиметься в Німеччині. Про це повідомляють одразу кілька кримських видань. Представники уряду автономії заспокоюють, що операція була планова і прем’єр незабаром з’явиться на робочому місці. Разом із тим місцеві мас-медіа уже обговорюють нові кандидатури на посаду голови кримського уряду.

Перший віце-прем’єр кримського уряду Павло Бурлаков у вівторок підтвердив, що голові уряду автономії зробили «планову операцію» і він зараз «планово лікується», але де саме і як довго, говорити відмовився. Він лише повідомив, що Василь Джарти поправляється і скоро повернеться до роботи, а сам він щодня телефонує прем’єрові.

Однак кримські видання пишуть, що Василеві Джарти доведеться перенести ще одну операцію і він лікуватиметься щонайменше два місяці.

16 листопада на першій сесії новообраного парламенту, де він був призначений на посаду голови уряду автономії, Василь Джарти виглядав стомленим і блідим. Тоді урядові джерела повідомляли, що у нього важка виразка шлунку і що він терміново виїжджає на лікування за кордон. За тими ж даними, 18 листопада його прооперували. Але лише зараз урядовці це підтвердили.

Обов’язки голови Ради міністрів АРК тимчасово виконує перший віце-прем’єр Павло Бурлаков, теж виходець із Донбасу.

Співрозмовник Радіо Свобода, близький до керівництва кримського уряду, назвав публікації чуток про Василя Джарти «замовною акцією», що спрямована проти нової влади.

Хто на зміну Василеві Джарти?

Минулого тижня в київській газеті «Діло» з посиланням на джерела в президентській Адміністрації з’явилося повідомлення про ймовірну заміну хворого Василя Джарти на Нестора Шуфрича. Останній одразу заперечив таку можливість, побажавши кримському прем’єрові швидкого одужання.

Разом із тим місцева преса серед можливих наступників Джарти також називає кримського спікера Володимира Константинова і згаданого Павла Бурлакова.

Водночас експерти зазначають, що кримський прем’єр дуже близький до Президента Віктора Януковича і саме на цьому тримається вся вертикаль нинішньої влади автономії, і через це до Криму надходять значні державні дотації, субвенції та інвестиції. Без Василя Джарти в кріслі голови кримського уряду все це швидко закінчиться, вважають оглядачі.

Вони ж звертають увагу на тривалу відсутність офіційної інформації про стан здоров’я високопосадовця, що викликає чимало чуток і пересудів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG