Доступність посилання

ТОП новини

Українці напишуть листи на захист осіб, чиї права порушуються


Київ – Сьогодні, в Міжнародний день прав людини, в 13 містах України писатимуть листи на захист людей, чиї права порушуються. Організація Amnesty International проводить цей захід у 38 країнах світу одночасно. Організатори переконані, що листи-петиції адресовані владі країн, де порушуються права людини, створять тиск на уряди, і це допоможе звільнити людей, які стали жертвами таких порушень. А листи солідарності в’язням, які потерпають, подарують промінчик надії на звільнення.

Написати лист на підтримку 10 політичних в’язнів – з такою ідеєю до міжнародної спільноти виступила організація Amnesty International до дня захисту прав людини. До акції долучились 38 країн світу, зокрема, і Україна.

Правозахисниця, яка виступила на захист Лю Сяобо, потерпає від катувань

Серед осіб, яких пропонує підтримати «Міжнародна амністія», – ув’язнена у Китаї правозахисниця Мао Хенфен, яку заарештували за те, що вона публічно підтримала нобелівського лауреата Лю Сяобо – китайського дисидента, який також нині перебуває за гратами.

Писатимуть також листи на захист Су Су Нве, яку засудили на 8 років позбавлення волі через оприлюднення антиурядового плакату у М’янмі.

За якими критеріями відбирались особи, на чий захист писатимуть листи, Радіо Свобода розповіла виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур. «Ці випадки є презентаційними, тобто вони відображають, якусь певну групу порушень прав людини, – пояснює Тетяна. – От наприклад, справа Су Су Нве з М’янми – це політичний в’язень. Таких політичних в’язнів в М’янмі є дуже багато, і вони всі потерпають від тортур від жорстокого поводження лише через свої політичні погляди».

Українці можуть написати лист «від руки», навіть з дому, і відправити поштою

Українці писатимуть петиції на захист 7 в’язнів із запропонованої Міжнародною амністією десятки репресованих. Тетяна Мазур запевняє, що справи всіх сімох є найближчими українцям.

До заходу долучилось одночасно 13 міст, серед них Дніпропетровськ, Єнакієве, Житомир, Львів та інші. У Києві, зокрема, листи писатимуть протягом цілої доби, з 12-ї години 10 грудня до 12 години 11 грудня у «Галереї Я».

За словами Мазур, написати листа-підтримку політичним в’язням може кожен охочий, для цього достатньо його відправити на загальну пошту українського відділення Amnesty International. Приклади листів-петицій до урядів є на сайті цієї організації. Листи власне в’язням з підтримкою пропонують писати у довільній формі.

Завдяки листам з усього світу 3 з 10 людей цього року звільнили

Україна долучилась до акції написання листів вже втретє. Минулого року українці написали понад півтисячі петицій та зібрали понад 3 тисячі підписів під ними на захист 10 політичних в’язнів з різних країн світу.

Тетяна Мазур впевнена в результативності такого листування. «Під тиском світової громадськості минулого року 3 з 10 людей, листи на підтримку яких писали, були звільнені», – говорить вона.

Цього року єгипетська влада випустила на волю блогера та активіста Мусаада Сулімана Хассана Хусейна. Понад три роки його тримали у тюрмі без судового розгляду через те, що він виступав за права бедуїнів в Сінаї.

А китаєць Бу Дунвей провів 2 роки у китайському таборі, в якому «перевиховують за допомогою праці», і був звільнений завдяки діям Amnesty International та небайдужих людей по всьому світу.

Цього року «Міжнародна амністія» в Україні має амбіційні плани зібрати понад 10 тисяч листів підтримки.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG