Доступність посилання

ТОП новини

Ставленик міністерства програв вибори ректора Донецького університету


Донецьк – Колектив Донецького національного університету обрав ректором професора Юрія Лисенка. За нього віддали голоси 138 осіб (48 % виборців), у той час як за виконувача обов’язків ректора Петра Єгорова проголосувало 89 людей (29,6 %). Обранцю міністерства Петру Єгорову не вистачило одного голосу, щоб подолати 30-відсотковий бар’єр. За законом України «Про освіту», це могло б стати підставою для затвердження його кандидатури міністерством навіть у випадку, коли б інший кандидат набрав більше голосів.

У понеділок Міністерство освіти і науки має розглянути кандидатуру професора Юрія Лисенка для призначення його ректором Донецького національного університету. Лисенко присвятив своє наукове життя економічній кібернетиці, його передвиборча програма пропонує реформувати систему ВНЗ шляхом запровадження новітніх технологій.

Напередодні Юрій Лисенко заявляв Радіо Свобода про те, що кандидати на посаду ректора проводили свою передвиборчу кампанію в нерівних умовах. Так, виконувач обов’язків ректора Петро Єгоров розпочав свою агітацію ще до офіційного оголошення дати виборів, а Юрій Лисенко мав лише чотири дні на те, щоб інформувати колектив про свої наміри. Він заявляв, що його опонент використовує адміністративний ресурс.

Загалом, вибори ректора ДонНУ проходили у напруженій атмосфері. Присутній на виборах заступник міністра освіти Євген Сулима всіляко підкреслював, що колектив обирає лише претендента на посаду ректора, а останнє слово – за міністерством. Петро Єгоров міг стати ректором, набравши лише 30 % голосів, втім реалізувати цей сценарій не вдалось.

Закиди у бік дружини обраного Юрія Лисенка

На зборах колективу з вуст заступника міністра Євгена Сулими лунали прямі обвинувачення у бік дружини кандидата Юрія Лисенка Тетяни Лев, яка в останні роки поєднувала роботу на двох посадах – головного бухгалтера університету і проректора з фінансово-економічних питань ДонНУ.

«Коли на посаді головного бухгалтера хтось собі дописує проректора, це дає можливості отримувати наукові дивіденди. Коли треба похизуватися, ми через тире і проректор, і головний бухгалтер», – сказав Євген Сулима.

Натомість звільнена з обох посад Тетяна Лев заявила, що «віддала цьому університету 30 років життя, 16 з них – на керівній посаді. Витримала більше 100 перевірок різноманітних – і КРУ, і прокуратури, кого тільки не було».

«За ці 30 років ніяких нарікань на мою роботу не виникало. І несподівано, не дивлячись мені в очі, не запрошуючи в кабінет, з’являється наказ про те, що мене взагалі переводять на найнижчу посаду», – сказала Тетяна Лев.

Суд поновив пані Лев як проректора, втім, міністерство поки зволікає з виконанням рішення суду.

«Вибачте, коли я побачив перший гуртожиток університету, і мені доповіли, що на нього пішло 9 мільйонів гривень, я хочу подивитись, куди саме пішли ці гроші. Сьогодні ідуть перевірки КРУ і прокуратури, знайдені факти, які ми розбиратимемо пізніше», – підкреслив Євген Сулима.

Справи «кабінетні»

Викладачі університету кажуть, що, ймовірно, таке ж залякування перевірками могло стимулювати колишнього ректора ДонНУ Володимира Шевченка до зняття своєї кандидатури з перегонів, адже прокуратура порушила кримінальну справу за фактом фінансових зловживань в університеті. У будь-який час фактова справа може персоналізуватися, стверджують працівники вишу.

Втім, відмова Шевченка від участі у виборах стала несподіванкою для освітян.

«Першого грудня я подав документи в міністерство. І вже ввечері першого, коли я повернувся до Донецька, мені було декілька дзвінків, потім були деякі зустрічі. Ані міністерство, ані наша місцева влада не підтримує мене, щоб я залишався ректором університету. Мотиви мені невідомі», – сказав в коментарі Радіо Свобода Володимир Шевченко, який перебував на посаді ректора ДонНУ більше 20 років.

Нагадаємо, міністерство фактично «виставило» Шевченка з його кабінету, затвердивши на посаді в.о. ректора Петра Єгорова.

«Я в університеті єдиний академік і єдиний Герой України. Запитайте хтось із вас мене: а де я працюю? Де мій кабінет як вченого? Він в мене був. Чомусь виконувач обов’язків, посилаючись на Євгена Сулиму, сказав наступне: я не зможу вам повернути ваш минулий науковий кабінет. З нього викинуті всі мої речі. Ви зайдіть і подивіться в кімнату, де я знаходжусь: там навалені усі мої наукові книги. Мої учні – доктори наук, кандидати, аспіранти, дипломники, я не можу з ними нормально працювати. Вже закінчується п’ятий місяць мого неректорства, і я нічого не можу зробити», – говорив Шевченко, виступаючи перед працівниками вишу. Натомість, міністерство планує призначити його почесним ректором ДонНУ.

Працівники вишу кажуть, що доля Шевченка та Лев за ініціативою призначеного міністерством ректора Петра Єгорова спіткала близько 10 % відсотків викладацького складу. За декілька місяців праці на посаді ректора пан Єгоров встиг передати університетську друкарню, а також приміщення Європейського центру комерційній структурі, розповіли Радіо Свобода працівники комп’ютерного центру ДонНУ. Резонанс викликали заяви Єгорова про ймовірне зруйнування донецького філфаку, який перебуває в аварійному становищі, будучи історичною пам’яткою міста.
З обранням на посаду ректора Юрія Лисенка усі ці ініціативи гальмуються, адже, як кажуть в кулуарах працівники вишу, він є «людиною Шевченка», тобто підтримуватиме лінію спротиву провладній Партії регіонів, як це робив його попередник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG