Доступність посилання

ТОП новини

Сильвіо Берлусконі таки отримав вотум довіри італійського парламенту


Сильвіо Берлусконі
Сильвіо Берлусконі

Рим – Глава італійського уряду Сильвіо Берлусконі святкує перемогу: обидві палати парламенту висловили довіру його урядові. Щоправда, перемога далася нелегко, оскільки у нижній палаті різниця була лише у три голоси. Це означає, що прем’єр не матиме абсолютної більшості у парламенті, і політична ситуація залишається нестабільною.

Уряд правоцентристів під проводом Берлусконі перебуває при владі два з половиною роки. Позиції прем’єра послабшали після низки сексуальних скандалів з його участю та обвинувачень у корупції. Політичні опоненти звинувачують Берлусконі у відсутності ефективної політики для виведення країни з кризи.

Пан Берлусконі також втратив підтримку колись надійного союзника Джанфранко Фіні, котрий зі своїми прибічниками залишив більшість, чим і спровокував затяжну урядову кризу.

Мінімальна різниця

Верхня палата парламенту без проблем підтримала уряд, бо там у правлячої коаліції союзників було достатньо. А ось у нижній палаті вирішальними виявилися лише три голоси, 314 проти 311. Серед них двоє депутатів відколеного крила, які в останній момент перейшли на бік Берлусконі.

Таким чином нова опозиція на чолі із Джанфранко Фіні розділилася, тоді як решта парламентарів коаліції вимагають його відставки з посади спікера нижньої палати.

Лідер опозиційної Демократичної партії Луїджі Берсані назвав результат Пірровою перемогою для уряду. «Пане прем’єр-міністре, Ви прекрасно розумієте, що голосом більше чи голосом менше неможливо гарантувати стабільність уряду. Цим кволим результатом Ви спрямовуєте події до передчасних виборів у пошуку відчайдушного реваншу своєї політичної поразки», – заявив Берсані.

Антиурядові протести
Римська поліція намагається зупинити учасників антиурядової акції протесту

Міністр внутрішніх справ Роберто Мароні, член проурядової партії «Північна ліга» після голосування сказав, що кабінет міністрів не повинен іти у відставку. Після різдвяних свят, додав він, відбудуться консультації щодо подальшої роботи разом.

За прогнозами оглядачів, прем’єр Берлусконі упродовж наступних тижнів шукатиме шляхів для розширення своєї коаліції, переманюючи бунтівних депутатів до свого табору.

Голосування відбувалося за напруженої обстановки як усередині парламенту, так і за його стінами. Центральні вулиці столиці заполонили маніфестанти з антиурядовими гаслами. Лунали вибухи, відбулися сутички з поліцією і є потерпілі. Багатотисячні акції протесту охопили й інші великі міста Італії. У Турині студенти блокували залізницю, а в Палермо окупували аеропорт. Гаряча політична зима в Італії, очевидно, триватиме далі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG