Доступність посилання

ТОП новини

Держбюджет-2011: жорсткі обмеження обійшли санаторії для можновладців


Київ – Верховна Рада у вівторок ухвалила в першому читанні запропонований урядом проект державного бюджету на наступний рік. Документ підтримали фракції, що входять до складу провладної більшості. Причому, Компартія та Блок Литвина підтримали документ, висловивши до нього серйозні застереження, які міністр фінансів обіцяв врахувати. Натомість опозиція звинуватила владу у збільшенні витрат на Президента, прокуратуру та санаторії на шкоду соціальним програмам.

Представляючи проект бюджету на наступний рік, міністр фінансів Федір Ярошенко зазначив, що бюджет передбачає суворі обмеження витрат. Необхідність цього кроку Федір Ярошенко пояснив передусім недолугою політикою попередньої влади.

«Невідшкодований ПДВ, стягнуті наперед податки, розграбований Держрезерв – це лише маленька частина того, що й сьогодні впливає на економіку і державні фінанси», – заявив урядовець.

Критикуючи попередників, міністр фінансів водночас високо оцінив дії чинної влади. «Прошу особливо звернути увагу, – зазначив урядовець, – що зменшення податкового навантаження на економіку є значним досягненням вищого керівництва України».

Зекономили на дітях та інвалідах задля відпочинку можновладців – опозиціонер

Депутати натомість висловили масу критичних зауважень. Найбільше критикували проект бюджету за збільшення витрат на президентську вертикаль, прокуратуру та санаторні установи для можновладців.

«Найбільший приріст фінансування спрямований на санітарно-курортну галузь, – каже голова тіньового опозиційного уряду депутат-б'ютівець Сергій Шевчук. – Але не для всіх, а для обраних персон. Навіть якщо припустити, що кожен депутат візьме путівку, то на це треба 2,5 мільйони гривень. А куди ж направлено ще 73 мільйони на курорти парламенту?! А Товариству Червоного хреста урізано кошти на 7,5 мільйонів. Урізані кошти на протезування. Ми економимо на протезах задля того, щоб депутати поїхали відпочили!»

Сергій Шевчук також зазначив, що на 34 мільйони гривень збільшене фінансування курортів Державного управління справами. Водночас, на 32 мільйони гривень зменшили фінансування дитячих оздоровчих таборів.

Регіонали кажкть, що прокурорам бракує паперу

Депутат-нашоукраїнець Олександр Бондар піддав сумніву закладені в бюджет показники. Він відзначив, що надходження від приватизації заплановані на рівні 10 мільярдів гривень. Натомість стартова ціна одного лише «Укртелекому» становить 10,5 мільярдів гривень.

Ці занепокоєння поділяє депутат із фракції КПУ Євген Мармазов. За його словами, показник у 10 мільярдів гривень від приватизації закладається в проект держбюджету вже втретє. «Звідки береться ця цифра – не може пояснити ніхто!» – каже депутат-комуніст.

Фракція Партії регіонів була єдиною, яка не висловила суттєвих зауважень до проекту держбюджету. При цьому заступник голови бюджетного комітету депутат-регіонал Владислав Лук’янов зазначив, що опозиція не має морального права критикувати чинну владу. А керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував своє бачення необхідності збільшення витрат на Генпрокуратуру. За його словами, правоохоронці часом «змушені займатися пошуком, де придбати папір, де взяти якесь канцелярське приладдя – замість займатися роботою».

Євро-2012: нова влада іде шляхом попередньої

Підбиваючи підсумки розгляду, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що дискусія довкола бюджету має передусім політичний характер. «Іде боротьба не за бюджет, а за владу і проти влади, – зауважив спікер. – І це нормальний політичний процес».

Коментуючи ухвалений документ, віце-спікер Микола Томенко зауважив, що чинна влада при витрачанні коштів вдається до тих кроків, за які критикувала попередників.

«Теперішня влада свого часу говорила: якщо на реконструкцію Національного Олімпійського стадіону іде більше 3,5 мільярдів гривень, то це корупція, злочин і неприпустима штука. Тепер 4,5 мільярди – мало!» – зіронізував він.

У другій половині дня депутати розглянули й ухвалили зміни до Бюджетного кодексу, які дозволяють застосувати нові податкові правила вже з 1 січня наступного року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG