Доступність посилання

ТОП новини

На працівників Донецького національного університету влаштували облаву


Донецьк – Боротьба за ректорське крісло в Донецькому національному університеті триває. У середу працівники управління з економічною злочинністю влаштували обшук у помешканні чотирьох співробітників університету. Як сказав у коментарі Радіо Свобода екс-керівник вишу Володимир Шевченко, працівників вишу залякують, щоб змусити Лисенка зняти свою кандидатуру, як це напередодні виборів зробив Шевченко. У результаті ректором стане обранець Міністерства освіти Петро Єгоров.

Погрози виконувача обов’язків ректора Донецького університету Петра Єгорова і заступника міністра освіти Євгена Сулими у бік працівників вишу, схоже, справдились. Як розповів Радіо Свобода колишній ректор вишу Володимир Шевченко, у п’ятницю, після зборів колективу ДонНУ, які обрали ректором професора Юрія Лисенка, заступник міністра зібрав разом усіх деканів і проректорів і суворо відчитав їх за те, що вони дали своїм підопічним проголосувати за Лисенка.

Ще під час зборів Євген Сулима поводив себе агресивно і погрожував «кримінальною справою» працівникам вишу, не називаючи їхніх імен. Аналогічні заяви викладачі чули від ставленика міністерства Петра Єгорова, який досі залишається на чолі університету.

Обшуки через «невідому» кримінальну справу

У середу почалися масові обшуки працівників вишу. Спочатку правоохоронці завітали до помешкання Юрія Лисенка і його дружини Тетяни Лев, яка раніше працювала головним бухгалтером університету і була звільнена за ректорства Єгорова.

«Був обшук. Його проводили на підставі постанови суду про обшук. Він був нетривалим, йшов не більше години. За результатами обшуку нічого не вилучили. Цей обшук, згідно з постановою суду, проводився тому, що порушена якась кримінальна справа, але нам нічого про цю кримінальну справу невідомо», – розповів адвокат потерпілої Катерина Кутняя.

Крім цього, міліція обшукала помешкання колишнього проректора з економічної частини Віктора Бондаренка, а також робочий кабінет проректора Михайла Іваніцина. Таємниця слідчих дій не дозволяє правоохоронцям коментувати ситуацію. Натомість колишній ректор ДонНУ Володимир Шевченко впевнений, що таким чином влада хоче залякати працівників.

«Зараз в університеті творяться чудеса. Всі документи якісь «липові», з дозволу судді Ворошилівького району. Хочуть залякати, щоб Лисенко зняв свою кандидатуру і призначити ту людину ректором нашого університету», – наголошує Шевченко.

Лисенка звільнили заочно?

Як розповіли Радіо Свобода працівники вишу, у вівторок Єгоров звільнив Лисенка з посади завідувача кафедри економічної кібернетики через те, що той був відсутній на робочому місці. Юрій Лисенко перебуває зараз не в Донецьку, і як повідомила його дружина, написав заяву про відпустку. Єгоров ігнорував звернення і наказав скласти акт про відсутність на робочому місці.

Коментувати офіційно інформацію про звільнення в університеті відмовляються. «Зрозумійте нас правильно. Усі в університеті зараз бояться. Ніхто не буде нічого коментувати і говорити. Була надія, що після п’ятниці усі нібито схаменулись, але з понеділка знову почалося», – каже начальник прес-центру Олександр Буга.

Минулого тижня колектив вишу вибрав Юрія Лисенка єдиним претендентом на посаду ректора, у той час, коли ставленику міністерства Петру Єгорову не вдалось набрати 30% голосів. У понеділок міністерство мало розглянути кандидатуру Юрія Лисенка і призначити його ректором. Між тим, відомство зволікає з цим рішенням. Як кажуть працівники університету, Єгоров має намір оскаржити результати голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG